Morris Cocktail
I vissa stunder tycker jag faktiskt att man kan unna sig att fälla en tår av ren och skär lycka. Ja, det behöver inte vara avancerade upplevelser som att förlora oskulden, se sina ofödda barn i en kvinnas ögon eller att ha byggt ett hus med sina egna händer. Det kan vara så enkelt som en smak. Ibland faller allt på plats. Intrikata smaker gifter sig med varandra och blir till något i det närmaste sakralt. Man får sannolikt ett uttryck av frälsning i blicken, tiden stannar och varenda cell i kroppen sjunger lovsånger så att gomseglet börjar gunga. Visst finns det oändliga mängder fantastiska smakupplevelser, men det är ändå inte så ofta som man får den där totalupplevelsen. Den fick jag igår.
Inte helt oväntat är det Jamie Boudreau som ligger bakom kompositionen. Jag hade tyvärr inte exakt de buteljer receptet föreskrev, utan fick ta det som stod till buds. Woodford Reserve blev Buffalo Trace (en sagolikt god bourbon som ni bara måste prova om tillfälle ges), Amaro Nonino blev Ramazzotti och Fee’s orange bitters blev Angosturas dito.
Drinken skapades som en hommage till destillatören av Woodford Reserve, Chris Morris, efter det att denne personligen tackat Boudreau och hans lilla bar The Vessel i Seattle for att de var den bar i USA som sålde mest Woodford Reserve. Och då finns det ändå barer som säljer lika många cocktails på en dag som The Vessel gör på en månad.
Vad får man då om dricker en Morris Cocktail, förutom tårar i ögonen? Man får en vårflod av vanilj, ek, kola, frukt, blomsterängar, bitterhet, sötma tillsammans med ett gott liv, lycka och välgång och en hoppfull framtid. Ni vet de där pajdiagrammen som Systembolaget använder sig av för att visa ett vins fyllighet? Skulle man använda samma symbolspråk för en Morris Cocktail så skulle jag nog sätta tre proppfulla köttpajer. Jösses vilken intensiv smak och full kropp! Det är när jag dricker cocktails som denna som jag helt plötsligt kan få för mig att hälla alla vita spritsorter i vasken för att ge gott om plats för bourbon, rye, calvados, cognac, amaro, vermouth och bitters.
Ja, ok jag behåller ginen.
Morris Cocktail
Vill du få smak för det goda livet, så börjar du här.
- 4,5 cl Woodford Reserve (jag använde Buffalo Trace)
- 3 cl Lillet Blanc
- 1,5 cl Amaro Nonino (jag använde Ramazzotti som går att köpa här)
- 0,5 cl sockerlag
- 1 stänk orange bitters
Blanda godsakerna i ett shakerglas tillsammans med stora isbitar. Rör några kraftiga tag. Sila upp i kylt cocktailglas. Njut i fulla drag.