Mormors teknik till fläsksteken
Med det här skånska receptet i min hand blev jag tvungen att ge mig ut på jakt på styckningsdetalj med svål. Hittade bara en rimmad bit, men nöden har ingen lag och det fick duga. Resultatet blev väldigt gott om än lite salt. Till nästa gång kommer jag att skära djupare skåror i svålen och tvinga ner salvia i dem som Jamie Oliver gör med en skinkstek i sin bok "Den nakna kocken". När jag började göra den här sortens recept för mer än 4 år sen sa någon sa att mormors mat inte är intressant för så många. Kanske stämde då, men nu har saker och ting ändrats kring tankarna om Skandinavisk mat och gamla tekniker och mormor har fångat många fler än mig, Jamie Oliver och kocklandslaget med sin teknik.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8038","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-475","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"198","title":"fyllt-sidfl\u00e4sk","alt":"fyllt-sidfl\u00e4sk"}}]]
Bloggtips
bogbladsstek hos Smaskens
Balsamicomarinerad fläskstek med honungsglaserade morötter
Knaprig svål på fläskstek som danskarna gör
Fläsklägg som en stek med rödkål
Boktips
Svinaktigt gott från Svenska kocklandslaget
Fyllt sidfläsk
Receptmakare: Mormors Ebba och mamma Märtha
Portioner:
Tid: 1 1/2-2 timmar
En rekommendation är att försöka få tag på kött som inte är rimmat då det rimmade kan bli väldigt salt.
- 800 g magert sidfläsk med svål
- 1 tsk salt
- ½ krm vitpeppar
- ev. 1 tsk torkad salvia
- katrinplommon
- äpplen i klyftor
- Skrapa svålen och skåra den lätt i sneda rutor.
- Skär en ficka i köttet utmed ena långsidan.
- Krydda inuti fickan med en del av kryddorna.
- Fyll fickan med frukten och fäst ihop med tandpetare.
- Krydda utvändigt.
- Lägg det på stekgaller i stek- eller långpanna.
- Stek utan spädning i 175°C. Använd stektermometer.
- Vid 80°C är köttet klart.
- Vispa ur pannan med vatten eller buljong och smaka av skyn.
- Servera kokt potatis och pressgurka till.
Kommentarer
Hej skånske ordförande. Vet inte med katrinplommon. Gillar dem skarpt och om du kikar finns det många recept i andra länder där fågel är fylld med söta frukter som plommon, aprikoser, russin mm.
Jag är bara halvskåning...Inte riktigt husmanskost, men kika gärna på våra böcker, I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert och I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor. Där har min mamma och jag renskrivit och kompletterat gamla recept från Österlen och Östergötland. Jag har fotat och min lillasyster har gjort designen. Förlaget är familjeförlag och heter www.klefstadforlag.se.
Om du är intresserad kan böcker beställas direkt av oss eller på Adlibris. Alternativt så finns de hos hemslöjden i Landskrona.
Låter sannerligen mkt skånskt. Vad är det med skåningar och katrinplommon förresten? Vi verkar älska det?
Jag är väldigt intresserad av gamla tekniker och särskilt skånsk husmanskost från början av 1900-talet. Har du fler recept lr vet några böcker eller länkar i ämnet?
Vänliga hälsningar,
//En mycket skånsk Herr Ordförande, med anor från Österlen, Söderslätt, Eslöv och Landskrona.
Sidor