Morabaye beh: Persisk kvittenmarmelad med kardemumma och citron
Kvitten som säljs i Malmö är oftast lysande gula, stora och maffiga exemplar, liksom pumpor lockande att köpa, men kräver lång och varsam tillagning för att komma till sin rätt. Först får man akta fingrarna för fruktköttet är träigt och knepigt att hantera men med några timmars långsamt kokande och rörande ändrar det karaktär.
Frukten kan ligga i kylskåpet bra länge så ingen brådska utan spara den tills du har några timmar att ägna åt kvittens metamorfos. Det är helt klart värt väntan när köket fylls av doften och resultatet blir en röd och grann marmelad.
Persisk kvittenmarmelad med kardemumma och citron
Receptmakare: Sofia gustafson
Tid: 3-4 timmar
Vill man ha en mer traditionell marmelad kokar man med lock mesta tiden och då består marmeladen av kvittenbitar i en tjock lag. Jag använde rårörsocker och kokade marmeladen i tre timmar, en lång stund utan lock och fick då en fast marmelad.
- 1 kg kvitten
3 dl vatten
750 g socker, ev rårörsocker
3 msk citronsaft
ev 1 msk rivet citronskal
½ tsk kardemummakärnor, hela
- Skala kvitten och skär i kvartar på längden, är frukterna stora kan de behöva delas i fler klyftor. Kärna ur och skiva klyftorna tvärs över.
- Koka upp kvitten och vatten i en kastrull, koka i 20 minuter.
- Tillsätt socker, citronsaft, citronskal och kardemummakärnor.
- Lägg på lock och koka på låg värme i upp emot tre timmar. Rör om då och då.
- Häll upp på rena burkar.
Kommentarer
Å, jag kokade den här marmeladen idag, och den blev makalöst god! Tack snälla för idén med kardemumma till kvitten!
Nu vaknar min julklapps-funderare. ´Det här vore kanske en kul grej att ge bort.
Ida, det var roligt att höra (^_^)
Oj, verklkigen spännande, som en puppa som blir till en fjäril om man ger den tid. Tiden, den får man ta sig. :)
Ursäkta min okunskap, har aldrig hanterat kvitten: utvecklar den denna röda färg efter tillagning alltså? Koolt!
Javisst, väldigt fint är det, och någon gång ska ju vara den första :)
Tyvärr har man kanske inte så ofta tid för långkok av den här typen men det är ljuvligt för ögat och nosen att koka kvittenmarmelad.
CrimsonAnna: Fin tanke. Kanske vidareutveckla och göra julgotter, såna där marmeladkuber?
Ja gör det! Skuren kvittenmarmelad lagade jag förra året, blev supergott! Trots att jag tycker om kardemumma så föredrar jag nog att inte krydda kvittenmarmelad för att inte krydda bort den särpräglade smaken. Kvitten är ju liksom "självkryddande".
Anna, du har definitivt en poäng där. Jag gillar godissmaken som blir tack vare kardemumman men enbart kvitten smakar ju massor. Nu vill jag göra skuren kvittenmarmelad. Kanske prova med kanelstång? Kan inte låta bli kryddorna.
Blir ju inte mindre nyfiken nu, hoppas min torghandlare kan ta hem denna lite mystiska frukt. Tack för att du sätter nyfikengriller i min huvud!
Sofia: Ja kanelstång är nog en snällare kompis till kvitten.
Men jag har kokat kvitten flera gånger, med exakt samma recept, men den får olika färg varje gång, ibland blir den röd och fin men ibland bara mörkgul....vad kan det bero på?
Intressant, med tiden brukar marmeladen bli röd, annat som påverkar kanske kan vara citron t ex?
Ah, nu har äntligen jag testat också. Vilken njutning!!! http://njutmaten.blogspot.com/2010/02/testkoket-morabaye-beh.html
Sidor