Jag är så klart lite sen på den här bollen och hipstern skakar så klart på huvudet åt mig. Men vafan, ordet måste spridas och fler måste få veta...
För ungefär 15 år sedan ville Robin Chapman, en kvinna i Mississippi, laga rostbiff som inte var så jävla stark och som hennes barn kunde käka. Den amerikanska rostbiffen är ofta ganska pepparstark, så det är väl inte så konstigt att någon väljer att göra den mildare. Originalet gjordes genom att en högrevsstek (amerikanerna använder ofta bara den centrala muskeln i högreven, vi brukar kalla den biten för högrevshjärta) kryddades med pulverbasen till en så kallad ranchsås, tänk er typ pulvret till pulverbearnaise, och langade ner allt i en slow cooker tillsammans med konserverade peperoni/feferoni. Där glömde hon bort den så den fick gå alldeles för länge. Köttet blev sönderfallande mört och historien om Mississippi Roast tog sin början.
Receptet spreds sakta på bloggar och liknande i USA och det piffades så småningom till. I januari i år publicerades det i New York Times som ”An Internet darling of a recipe”, och där hade man utvecklat receptet och lagade ranchsåsen från grunden. Efter det exploderade internet och alla ville laga Mississippi Roast.
Jag har skruvat lite på innehållsförteckningen och serverar köttet på en macka. Jag använder dessutom älgkött och tycker det blir fasen så mycket godare. Har ni inte älg så funkar det så klart lysande med nöthögrev eller annat tuffare kött från nöt eller vilt. Det ska vara grovfibrigt kött så försök inte med någon biff, entrecote eller liknande.
Mississippi Roast är verkligen det nya ”pulled pork” så det är bäst ni vänjer er. Det här kommer ni laga ofta. Alla som bjuds på det kommer älska det. Har ni dessutom en slow cooker (något jag personligen vägrar att skaffa eftersom jag är en sån jävla surgubbe) så kan ni köra igång det på morgonen och ha det klart lagom till middagen på kvällen.