Än är det inte försent att kunna bjuda på en hemkryddad snaps till midsommarsillen. Som tradition är midsommarfirandet mycket gammalt medan mycket av midsommarmaten är ny som den kryddinlagda sillen (högreståndsmiljö 1800-tal), färskpotatisen (tidigt 1900-tal i modern borgerlighet) och gräddfilen (industriprodukt från 1952). För en god snaps behöver man inte göra essenser som sedan ska hällas i spriten utan det går bra att göra den direkt i den sprit som ska drickas. Mängden behöver förstås inte vara på en helflaska utan mindre fungerar också. Välj spritstyrka som man gillar. Vodka eller brännvin går bra, bara spriten är utan smaksättning. Själv föredrar jag sprit som håller en alkoholhalt på 37-40%. En del vill göra på Brännvin Special (30%). Tiderna nedan är ungefärliga så provsmaka varje dag för att känna om man kanske vill stoppa processen i förtid. Allt är ju en fråga om tycke och smak! Ingen av snapsarna nedan är något man lagrar längre tider.
Klart på sju dagar – Porssnaps. Plocka de späda bladen från porsbusken. Lägg i spriten och låt dra. Jag vill ha en ung smak och silar ifrån bladen efter redan 20 minuter (20 min!). En god vän låter dem ligga i under tre dagar innan han silar ifrån. Tillsätt en halv sockerbit per helflaska sprit. Klart! Beräkna en liter porsblad per 70 cl sprit. Låt gärna stå och mogna några dagar. Kan drickas nu och är drickbar till nästa midsommar men bäst före påsk tycker jag.
Klart på tre till fem dagar – Granstruntssnaps. Plocka de nya färska skotten på granen, eller tallen och lägg i sprit. Ställ i soligt fönster skaka då och då. Sila ifrån efter fem dagar. Tillsätt en halv sockerbit per helflaska sprit. Klart! Beräkna en liter granskott per 70 cl flaska sprit. Drickes nu och överblivet kan sparas till fram på senhösten.
Klart samma dag – Midsommaraftons morgon. Skala det gula skalet av en citron och lägg i sprit tillsammans med tio tunna skivor av pepparrot per 70 cl sprit. Tillsätt lite socker. Eller ta några andra kryddörter som finns i kylskåpet som selleri, dill, persilja, kanske oregano och salvia om man har det i kryddlandet. Drickes nu och inom några veckor.
Till snapsarna sjunges förstås Helan går, samt gärna en nyskriven skålvisa på en aktuell melodi. Även det är en svensk egenhet och tradition! Serveringstemperaturen på snapsen bör inte vara under 10 grader för att smakerna ska komma fram. Fryst sprit är en styggelse som inte smakar någonting. Servera gärna i små glas så kan man dricka många snapsar, och sjunga mycket!