Matig, rebellisk kantarelltoast (med champinjon)
Förmodligen skulle kantarellkonnässörer hitta många kardinalfel med denna toast.
För det första innehåller den champinjoner för att dryga ut den och göra den mättande och billigare (alla har inte ett eget kantarellställe). Sen finns det kantarelltalibaner som hävdar att man endast ska smörsteka svampen och toppa toasten med dem. Andra smakpoliser hytter med fingret om man använder lök till kantarellerna. Förmodligen är inte parmesan kantarellkosher om man ska väl inte ha sherry till trattisar heller. Men jag betraktar mig som svamprebell och skiter i vad andra tycker så länge det blir så här gott.
Rebellens svamptoast
Receptmakare: Anders ”Che” Öhman
Portioner: 2 rejäla lunchportioner eller 4 fjompiga förrätter
Tid: 30 minuter
Köp de utslagna och lätt skrumpna champinjonerna som det är mer smak och mindre vatten i. Drick en fet och rostat ekig chardonnay till. Helt ute och därför rebelliskt.
- Ungefär en liter grovt skurna champinjoner
- Drygr en halvliter rivna kantareller
- 4 skivor toastbröd
- MASSOR med smör
- 1 schalottenlök
- 2 msk olorososherry (eller brandy)
- 2 dl vispgrädde
- salt & peppar
- lite (eller mycket) riven parmesan
- hackad persilja
- Skär kanterna av brödet och rosta i torr stekpanna eller i brödrost
- Stek champinjonerna i torr stekpanna på ganska hög värme så att det mesta av vattnet avdunstar. Det blir ganska svart och dant men mycket smak. Släng i MASSOR med smör och fräs
- Addera kantarellerna och en fint hackad schalottenlök
- När kantarellerna sloknar och börjar tappa vätska slår du på sherryn som får koka in några minuter. I småskvättar adderar du nu ungefär 2 dl vispgrädde. Det ska koka in, reducera och bli krämigt.
- Smaksätt med salt och svartpeppar, blanda ner osten och rör sist ned finhackad persilja. Häll svampgeggan över brödet och njut!
Kommentarer
:D :D :D
Rebel without a toast... :)
Bra idé. Nästa gång kör jag utan trattisar och toast. ;)
Haha. Jag avgudar kantareller, men deklart att man får vara rebell och nytänkande ibland. Låter gott det här! :-)
Oloroso och kantareller måste testas!
Men en kantarelltoast helt utan kantareller hade varit än mer rebellisk. ;)
Funkade kanon. Det blev en fylligare svampsmak.
Lite sent att kommentera detta kanske, men jag måste säga med eftertryck: sherry som smakbrytning mot trattkantareller är något av det bästa livet har att bjuda. Det gäller i synnerhet trattkantarellsoppa (men överdosera inte av sherryn, goddammit!) men jag tror det funkar fint i en trattkantarellrisotto med enbär också. Och där han vi ju kombinationen med parmesan igen, förresten.
Sidor