För några år sedan gjorde vi ett husbyte med en familj från Malaysia. De lånade vår lägenhet i Stockholm medan vi installerade oss hos dem i George Town, Penang. Lägenheten låg på 13:e våningen i ett stort komplex med massa utlänningar och hade en skön pool i trädgården. Ganska perfekt om man har två blöjbärande barn men lite själa-dödande om man också är en mamma som gillar att se världen.
Som tur var låg lägenheten ett par hundra meter från Gurney Drive, en ikonisk parkeringsplats för ett 50-tal hawkers – stånd som serverade malaysisk streetfood. Man skulle bara passera en motorväg och gå på en obefintlig trottoar för att komma dit. Petitesser när man har ett satayspett i siktet.
Nere på Gurney Drive grillades satayspett över öppen eld men där kunde man även få Char Che Teuw – en nudelrätt som slår pad thai med hästlängder om du frågar mig. Ganska många kvällar låg det friterade Popiah rullar eller Roti kanai med currysås i take-away lådan. Om ni inte visste det, så kan det vara så att Roti är ett världens godaste bröd (det kan också vara världens onyttigaste men det behöver vi inte prata högt om). Självklart kunde man också köpa goda färskpressade juicer och man frestades av fantastiska picklade grönsaker och sallader i stora berg. Rojak är en favorit särskilt när den är gjord på guava och omogen mango och strösslad med sockrat chilisalt och hackade jordnötter. Den torkade fisken och durianfrukten lämnade jag dock kvar åt någon annan kund. Ibland kände vi oss modiga och rullade med oss barnen över motorvägen och åt på plats. Då kunde man äta rätter som inte är så lätta att ta hem som Laksa, malaysisk currysoppa.
Soppan kan göras på en mängd olika sätt men man brukar tala om framförallt två typer – Assam laksa och Curry Laksa. Assam Laksa, eller Penang Laksa som den också kallas, är den syrligare av de två och görs oftast fisk. Curry laksan är rundare i smaken och mer inställsam med kokosmjölk och kryddor som koriander och kummin. Beroende lite på region toppas den med lite olika gotter som tofu, räkor, kyckling, fiskbollar eller blodkorv. Ibland har jag sett att man beskriver Assam Laksa som den lättare av de två men jag vete tusan. Lätt som i inte så fet men den är rejält syrlig av tarmarind (Assam = tamarind på malay) och ”umamistinn” från räkpasta och makrill. Jag skulle nog beskriva den som ganska krävande även om minnena har bleknat lite i kanterna.
Jag har hört att Gurney Drive har tappat lite av sin glans men för mig var middagarna där sagolika. Barnen satt i sina vagnar med varsin stor färskpressad vattenmelonjuice i händerna och fettränder från Roti runt munnen. Jag satt på en vinglig plaststol och sörplade Curry Laksa med ett lyckligt leende på läpparna. Det är fina minnen att ta fram i höstmörkret. Och när man sen inser att man faktiskt kan laga Laksa hemma på Hjärnegatan känns livet genast lite lättare.
PS. Här kan du läsa mer om gatumaten i Penang. Den, precis som malaysisk mat är fantastisk kolla bara här:
http://www.gopenang.my/top-food-in-penang/
http://sethlui.com/must-eat-foods-penang-malaysia/