Livet med låda: Sej- och palsternackscurry med kokosmjölk och curryblad
Lådlivet kommer nog att vara lite ovant ett tag framöver, nu känns varje dag som en skåprensning. Som kvällens snälla gula curry vars innehåll styrdes av denna och förra veckans lådor från Årstiderna. Inspirationen kommer från en räkrätt i Wok!, en reakokbok i Patriks lilla andel av vårt kokboksbibliotek, det står numera på en egen hylla i köket. Det alldeles underbara riktiga köket som klarar av en leverans från Årstiderna, inte bara en låda med frukt och grönsaker utan även en fisklåda och en kartong äpple-och hallonbrus. För bara ett halvår sedan hade det inte varit möjligt, det gick inte att få in allt i den gamla lägenheten. Patrik är helt begeistrad och tycker att allt smakar så gott, hittills har det varit bra kvalitet på grejerna. För mig är det skönt att få maten levererad till dörren i dessa skolavslutnings- och betygsättningstider. Minst en gång om dagen slås jag av hur bra vi har det nu. Men att bara äta låda kan vi glömma, när det finns färska curryblad på IndoPak och det är sommar på torget.
Sej- och palsternackscurry med kokosmjölk och curryblad
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
- 600 g sejfilé i bitar
- smör
- 2 schalottenlökar, hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 palsternackor i långa kvartar eller tunnare
- 2 tsk riven ingefära
- 2 milda gröna chilifrukter eller 1 starkare, halverade på längden
- 2 kryddnejlikor
- 3 kardemummakapslar, splittade i ena änden
- 8 curryblad
- 2 färska lagerblad
- 1 krm gurkmeja
- 2 små tomater, hackade
- 1 burk kokosmjölk
- salt
- svartpeppar
- färsk koriander
- jordnötter med skal, rostade i torr panna
- Stek lök, vitlök och palsternacka tills de börjar få lite färg.
- Tillsätt ingefära, chili, kryddnejlika, kardemumma, curryblad, lagerblad och stek ett par minuter. Rör ner gurkmeja, vänta lite, rör ner tomat och stek i ett par minuter.
- Häll i kokosmjölken, salta, koka upp och puttra i cirka tio minuter. Lägg ner fisken och puttra vidare tills den är klar.
- Smaka av med salt och ordentligt med nymalen svartpeppar. Strö över färsk koriander och rostade jordnötter.
Kommentarer
mums, vad gott det låter. Jag måste fylla på bland kryddorna hemma så ska jag försöka mig på denna fiskrätt. Curryblad, är de torkade eller färska? Vad rekommenderar du för typ av kokosmjölk?
Du är verkligen fantastisk med att ta dig tid för många ingredienser i matlagningen. Där har jag mycket att lära av dig! Kram
Det finns både torkade och färska curryblad, borde finnas i en indisk affär i Stockholm som heter Taj Mahal. Krydda grytan med färsk koriander om du inte får tag på curryblad. Resten av kryddorna borde du ha hemma. Jag brukar köpa Savoy-kokosmjölk, den är fet, fyllig och ser ut så här: http://taffel.se/bilder/d/33330-2/386848010_3c7c83a97a.jpg
Tack för snabbt svar. Nu ska jag snart till mormor, hjälpa henne, tvätta fönster, stryka och hänga upp fina sommargardiner.
Jag gillar din matblogg! Allt gott!
Ljuvligt, underbar bild, färska blad vore nåt att ha i närheten också! :)
Tack! Man får glädja sig åt att torkade blad passar bättre i vissa fall. Färska curryblad verkar lättare att få tag på än lagerblad?
Hur har jag kunnat missa detta? men, jag har varit en usel blogg-läsare i flera veckor.
Jag har ännu inte kommit mig för att prenumerera på dessa lådor, trots goda föresatser. Men - till hösten, då jäklar!
Det finns andra leverantörer av lådor också och det är himla skönt när tiden knapp, så kan man läsa några bloggar istället för att handla. När jag har sommarlov ska jag läsa som bara den, måste bara jobba järnet först.
Sidor