2016-03-08 av Lisa Förare Winbladh
Lisas listigheter: White Guide, palsternacka, Teletubbies, Dan Barber, hönsigt värre
- Årets upplaga av White guide lanserades igår. Med dunder och brak. Allra mest huvudvärk just nu har nog personalen på Esperanto -- som kammade hem full pott för sin mat. Fyrtio poäng har aldrig delats ut förut. En sensation! Jag var enormt överraskad, eftersom den intriganta redaktionen slagit i mig att Esperanto varit svaga i år. Jag är inte med i redaktionen eftersom jag har lite jäv. Eller rättare sagt: så pass mycket jäv att jag tjoade ovärdigt och okontrollerat när jag såg poängsättningen. Läs gärna artikeln i White Paper om Florencia Abella, den grymt begåvade sous chefen som tillsammans med geniet Sayan Isaksson och ett fantastiskt team sköter ruljansen i köket. Souschefen Tony Karlsson måste också nämnas, en av de trevligaste kockar jag träffat. Nu kommer det absolut viktigaste: Jag har varit i många krogkök, många otrevliga, allt fler riktigt trevliga. Att vara i Esperantos kök är som att hamna i ett jävla avsnitt av Teletubbies. Alla lullar omkring och kramas. Att kadaverdiciplin behövs på krogen för att uppnå toppresultat är en myt som härmed kan betraktas som stendöd. Sveriges bästa kockar älskar att gå till jobbet. Och det är ovanligt många tjejer i köken som leds av Sayan. Mjukisköket regerar!
- Vi har haft omröstning för rotsaker här på Taffel.se. Jag är besviken att palsternckan blev slagen av jordärtskockan på upploppet (Palsternackorna ligger nu i min kyl och gnölar om fulträngningar. Jag förklarar att sånt bara sker i Vasaloppet, men de låtsas inte höra mig. ). Igår fick de sin återupprättelse! I White Guides goodiebag låg en fantastisk kryddoftande palsternacka. Och på banketten serverades en helbakad, tät och söt palsternacka trancherad som en stek á la Dan Barber. 2016 är inte Apans år utan Palsternackans år.
- Årets smakutvecklare blev Scandinavian Organics. Deras affärsidé är att ta vara på svinn i form av uttjänta värphönor och krokiga grönsaker som omvandlas till hönsfärsbullar och buljonger. Jag kan inte nog rekommendera deras hönsbuljong.
Kan du skala en rotfrukt? Dela en persika? Skala en lök? Demolera ett blomkålshuvud? Rota fram påsen med mandlar? Alternativt delegera ovanstående moment till närmsta femåring medan du själv ligger på soffan och myser, läppjandes på ett mustigt vin, begrundandes fornstora dar, fantiserandes om en kommande stordåd. Eller vad du nu gillar att göra om lördagsaftnarna. Hur som helst – gratulerar. Då kan du äta så här gott till middag: