Lådtorsdag redan nu? Ja, jag var för upptagen förra veckan. Och på onsdag kommer en av mina bästa vänner som jag inte träffat på fem år. London ligger långt borta när man har en fyraåring hemma. Här kommer några nedslag från veckans Stora baslåda från Årstiderna:
Rotselleri med blast: Glöm inte att blasten smakar fantastiskt -- men MYCKET! Låt små mängder tunnskivad blast fräsa med löken när du gör grytor och soppor. Själva knölen kan strimlas fint och blandas med majonnäs, tjockyoghurt, äpple öch grov senap.
Aubergine: Här är en hel text med massor av recept från Sydsvenskan. Men jag tror den får bli ensamhemalunch i mikron någon dag. Halvera auberginen på längden. Lägg på en mikrosäker tallrik. Pensla snittytan med olivolja. Baka i mikro cirka 800W ca 6–8 minuter, beroende på storlek. Auberginen ska vara helt mjuk och lite hopsjunken. Klicka på lite tjockyoghurt, ricotta, keso, feta eller veganost. Toppa med exempelvis grovhackade tomater, finhackad lök, russin, oliver, kapris, pumpakärnor samt mynta som svängts runt med god vinäger och olja. Läs här för mer utförligt recept!
Sallad: Gör smarriga salladsolmar! Bryn blomkål (om du inte redan har rostad) med kyckling, quorn eller fint tärnad tofu, tunt klyftad rödlök och finhackad ingefära. Fräs med ljus soja och sambal oelek eller annan chilipasta mot slutet. Smaka av med pressad lime och finrivet limeskal och en gnutta mörkt socker. Servera med en uppsjö skålar med lockande innehåll: mortlade rostade jordnötter, pyttiga tärningar av gurka, rostad kokos tunt klyftad rå rödlök och fint tärnad ananas, päron eller mango. Kanske en god chilistark sås? En jordnötssås? Låt alla rulla egna dolmar. Ris eller quinoa är gott till.
Pak choi: Skär bort det tunna mörkgröna och strimla. Strimla de vita stjälkarna för sig. Stek de grövre bitarna i jordnötsolja eller neutral rapsolja på hög värme i en stor stekpanna eller wok. Vänd ner lite vitlök som du mortlat fint med lite salt och de gröna delarna av pak choien. Sväng runt ytterligare en minut. Droppa över lite ljus japansk soja och ett ynka fåtal droppar mörk sesamolja. Servera till vad som helst som lagats med asiatiska förtecken.
Dessutom får du ett underbart recept där du kan hiva ner diverse rester av rostade grönsaker!
Om du som jag näsan alltid har rostade grönsaker i kylen är det här en lämplig slutstation för dem. Morötter, pumpa, blomkål eller rödkål smakar särskilt bra. Men det räcker med en sort, annars blir smakerna för stökiga. Stekt Quorn, Oumph eller stekost som saganaki smakar utmärkt i grytan om du vill ha den mer proteinrik.
Veganskt? Skippa fetan men servera med nötter eller frön.
Mindre kolhydrater? Servera med ångad blomkål eller broccoli i stället för pasta. Öka mängden ost och olivolja.
Glutenfritt? Servera med quinoa eller ris
Kalorisnålt? Minska mängden olivolja. Snåla med fetan eller skippa den. Servera med ångade grönsaker.