Lådtorsdag: Favoriter i repris
Det är den tiden på året det kan vara bra att alltid ha en trea grädde hemma så att man inte faller ur. Ghee är förstås det yppersta av alla fetter när man behöver tröst. Den blekt gulskimrande burken i kylskåpet skänker en förunderlig trygghet. Att vi haft smörtema här på Taffel har nog inte undgått någon.
Att man dessutom har en burk majonnäs på lut gör inte saken sämre. Till vissa rätter är en lös majo som rörs för hand på olivolja det enda rätta. Men till många såser och röror föredrar jag en styv majo på rapsolja. Jag gör den direkt i en fin glasburk. Knäck ner ett stort ägg och klicka ner en matsked fransk senap, gärna grov. Vispa samman med handmixer och kör sen ner 3-4 neutral ljus rapsolja eller druvkärnolja tills du fått en styv majo. Smaka av med några matskedar fin olivolja, citron eller god vinäger. Nu kan du använda den som bas i goda röror.
Planerna är att göra en god tonfiskröra till bakade potatisar och servera som lunch i helgen. Här hittar du både recept på tonfiskröra och en curryröra som sväljer dina fiskrester.
Jag blir alltid glad när jag får färsk fänkål i lådan. När den är så här fin och saftig är den godast rå. Skiva den bara tunt och rör samman med en god dressing på pressad citron som blandas ut med en matsked majo och en matsked yoghurt. Rör sedan ner olivolja och svartpeppra generöst. Ett enkelt och underbart tillbehör åt stekt fisk. Fänkålen kan också blandas med grönsalladen som först rivits i munsbitar.
Blomkålshuvudet kan delas upp i flera måltider. Skär i tjocka skivor och stek dem som håller ihop i smör eller ghee och servera med en god röra ovanpå (se bild). Resten delar jag i små bitar (använd även rotstocken och fina delar av blasten). Jag kokar bitarna lätt i saltat vatten och låter dem svalna. Sedan vänder jag runt med hårdkokta hackade ägg, majo, lite kvarg, lite tunt skivad purjo och mycket finhackade sardeller. Svartpeppra! Röran kan betecknas fegvego och kan hamna i bakad potatis eller lassas på knäcke som en lunch.
Salladskål är en av de få grönsaker jag avskyr. Om jag någon gång skulle starta en lunchkrog skulle det stå en skylt i fönstret: HÄR SERVERAS INGEN JÄVLA SALLADSKÅL!!! Kimchi är förstås alldeles ljuvligt, men jag tror att salladskålen hamnar i en wok eller en sallad på kycklinglever. Om jag inte ger den till grannen. Jag äter en del lever just nu eftersom jag har svår järnbrist, det har jag haft innan jag skar ner på animalier.
Den kraftiga spenaten är ett kapitel för sig. Skär bort rotbiten och släng. Skär bort de grova stjälkarna och dela i små bitar. Woka stjälkarna snabbt i en stor spekpanna. Ha i finriven ingefära och finhackad vitlök. Stek någon minut till. Lägg ner bladen, stänk över japansk soja och vänd runt tills bladen precis bara mjuknat en smula. Stänk över rostad (mörk) sesamolja och servera bums!
Ostronskivling är min favorit bland de tama svamparna. http://www.hotellrevyn.se/sasong-for-tamsvamp#.VpeEyhG4i2wHär bjussar jag på lite svampinsiration.