La Ina Fino
Det måste räknas som en stor händelse i vinlandet Sverige är när det lanseras en fino i ”världens bredaste sortiment”. Om man söker efter fino eller manzanilla i de 410 butikernas utbud så hittar man endast fyra artiklar som kan sägas ha någon spridning. Inte en enda finns i grundsortimentet! Att sedan dessa viner med sin begränsade hållbarhet behandlas med den allra största okunnighet av monopolet gör ju inte saken bättre. Man blir inte direkt sugen på att köpa en flaska när man riskerar att få ett oxiderat vin med sig hem.
Bäst att glädjas så länge det går åt den tillfälliga (suck) lanseringen av La Ina Fino som dessutom kommer på halvbutelj, den enda vettiga buteljstorleken i ett finofientligt land. La Ina är ett gammalt pålitligt varumärke från Domecq men som sedan ett par år ägs av Lustau. Detta är en bodega med högt kvalitetsrykte och som dessutom är en av de få sherryproducenter som svenska sommelierer (vanligtvis sherryanalfabeter) vet något om. Lustaus yviga och ibland svårbegripliga sortiment tilltalar tydligen vintomtar.
Vad som bjuds i glaset är ett helt annat vin än ”gamla La Ina”. Doften är stor, uttrycksfull och typisk med jäst, gröna oliver, äpplen samt en intressant aromatisk ton som pendlar mellan syrén och stallbacke. Smaken är som sig bör knastertorr, lätt och mycket ren med en silkig elegant struktur med karaktär av gröna äppelskal, musselskal och en distinkt kritig torrhet i avslutet.
En mycket bra, fokuserad och aptitretande fino. Spring och köp innan den försvinner igen. Det är 55 välinvesterade kronor om du aldrig provat en fino tidigare.
Kommentarer
Är verkligen ingen stor Finovän, tycker ändå att det är konstigt att bolaget saknat en riktig Fino. Ibland känns Sverige som ett U-land när det gäller spansk klassisk dryckes- och matkultur.
Min aversion mot Fino beror på, tror jag,på den där speciella sherrysvampen som ger en smak som inte riktigt faller mig på läppen. Lite synd eftersom Fino är en som bara aperitif...
Nåväl - Där jag verkligen uppskattar en Fino är i buljongen! Tänk Madrid, Granada eller någon annan spansk höglandsstad en gråruggig novemberkväll. Då om någonsin kryper kylan rakt in i benstommen. Vad beställer man då på sin lokala bar om inte en ett högt smalt glas Fino + 1 mugg rykande het buljong. Och häller helt sonika Finon i buljongen...
I fisksås och soppa är Fino också bra. Däremot passar inte Fino i svampsåsen eftersom den är nästan helt renons på sötma.
Nej, jag slarvade där. Jag menade att jag trodde på la Ina i mat, trots att det är en fino, utan sötma. Tio pepe, om än lika torr, har jag faktiskt aldrig riktigt övervägt att ha i mat.
Bra grejer kräva alltid tillvänjning. ;)
Fast det är ingen skillnad i sötma mellan La Ina och Tio Pepe.
Jag köpte den idag på din rekommendation.
Det är stor skillnad mot tio pepe som jag annars brukar köpa, när jag väl vill ha fino. Så stor skillnad att jag nog behöver lite tillvänjning. Men jag tror mer på la Ina än tio pepe i mat. Trots avsaknaden av sötma.
Jamen du glömde ju den viktigaste frågan: HUR ÄR DEN ATT LAGA MAT MED? ;-)
@Lisa
Gott antager jag.
"1 såsen 2 i kocken"
Sidor