Kryddiga kikärter
Nu när det bjuds på indiska smaker hos Lisa kan jag inte låta bli att haka på med ett torrt kikärtsfräs med indisk inspiration. Magnus, som bott både i Pakistan och Indien som barn började genast muttra att han ätit nog av curries i sitt liv, men jag lät mig inte bevekas eftersom jag var sjukt sugen på krasiga senapsfrön och nötiga kikärter. Men som en eftergift till Magnus wrapifierade jag anrättningen (han har fått dille på wraps - fråga mig inte varför) och slängde med vår gröna favorit ärtskott och en enkel raita på tomat och jalapeño.
Och Magnus glömde snabbt sin skepsis och mumsade glatt i sig kikärter medan han berättade om när hans mor försökte få deras indiske kocken Abdullah att laga köttbullar och potatismos. Någonting måste gått snett i kommunikationen eftersom kvällens middag bestod av - kroppkakor! - eftersom köttbullarna liksom var inslagna i potatismoset. Men gott var det, hävdar Magnus, och kanske vore det något att prova hemma?
Är man riktigt dekadent äter man sin middag i sovrummet eftersom gårdagens köldknäpp gjorde vardagsrummet tämligen ogästvänligt. Snygg uppdukning på köttskärbrädan va?
Torr kikärtscurry
receptmakare: Margit Richert
Tid: 20 minuter
4 portioner
Det här är ett snabbt och förvånande gott sätt att laga till kikärter på. Egentligen är det mer ett tillbehör än en huvudrätt, men tillsammans med en enkel tomatraita och chapati blir det en bra vegetarisk huvudrätt. Eller strunta i konventionerna och rulla in röran i fullkornstortilla och toppa med lite raita och något grönt.
Den torkade chili jag använder är vanlig röd prydnadschili (typen prairie fire) som jag torkat, men thaichili fungerar fint.
- 2 msk ghee eller rapsolja
- 2 tsk bruna senapsfrön
- 1 tsk garam masala
- 2 torkade chili, mortlade eller smulade
- 2 gula lökar, mycket finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar kikärter, avrunna
- salt
- Hetta upp ghee eller olja i en stekpanna. Tillsätt senapsfröna och fräs dem tills de börjar poppa. Tillsätt garam masalan och chilin och fräs ytterligare en minut under omrörning. Tillsätt lök och vitlök och fräs den tills den blivit genomskinlig. Blanda ned tomatpurén och fräs ytterligare några minuter tills du har en mörkt röd kryddpasta.
- Tillsätt kikärterna och blanda väl. Låt allt bli hett i stekpannan och servera.
Kommentarer
Åh, jag blev sugen på detta TROTS att jag just klämt i mig kikärtor i parti och minut.
Vad gott det ser ut! Bara en fråga; var är de fina bilderna på huset?
Susanna
Kanske går att lura i tonåringarna kikärtor om de får rulla in dem i tortillas, bra ide!
Det ska jag prova. Jag har garam masala i mängder och det här blir perfekt!
muuuuuuuuuuuuuuums!! / spicynamnam.com
Sidor