Överblivna kräftskal sparas hos oss och blir basen i en kräftsoppa. Spara gärna några kräftstjärtar om du kan. De blir härligt tuggmotstånd i en för övrigt len krämig anrättning. Dessutom funkar ett överblivet fryst paket kräftor till soppan. Perfekt att ha i åtanke när något paket ligger i frysen och skräpar.
Receptet nedan kommer från en åtrådd bok som hittades på loppis. Boken är en hederlig utgåva av Gourmetmat från Allt om Mat 1980 och receptet lagas hos oss med jämna mellanrum. Väl beprövat med andra ord.
Fredrik, min sambo, berättar att på nyår 2000 då han var ansvarig för maten, hade soppan stor succé. Själv har jag redan under 90-talet gjort en variant där man häller soppa i skålar, fäster smördeg över kanten och ugnsbakar. Smördegslocket skärs upp längs soppskålens kant och serveras till. Mycket festligt och flott!
Textens innehåll ovan är detsamma men den är omskriven och lite mer begriplig.
Kräftsoppa
Receptmakare: Görn Helleblad
Portioner: 4
Tid: 30 min
Mäktig och läcker soppa. Få inte övermod och servera allt till två. Det blir för mycket – säger en som vet.
- 1 kg djupfrysta kräftor
- 1 liten gul lök
- 1 morot
- 1 liten bit rotselleri (knappt 1/2 dl hackad)
- 1 knippa persilja
- 2 msk smör
- 4 msk tomatpuré
- 1/2 dl konjak
- 3 dl vitt, torrt vin
- 1 fiskbuljongtärning
- 9 dl vispgrädde
- 1/2 tsk salt
- 1/4 kryddmått cayennepeppar
- Häll bort spadet från kräftorna. Skölj i kallt vatten.
- Skala kräftorna, spara stjärtarna.
- Krossa skalen grovt.
- Skölj, skala och ansa grönsakerna och skär i mycket små tärningar.
- Fräs och bryn kräftskalen tillsammans med grönsakerna några minuter.
- Tillsätt tomatpuré, fräs och häll över konjak.
- Var beredd med lock – tänd på och släck med vitt vin.
- Tillsätt buljongtärningen, reducera ca 10 min.
- Slå på grädde, koka ytterligare 10 min.
- Sila soppan, skölj till ses ev av skalen med 1/2 dl vin och häll i soppan.
- Smaksätt med salt och cayenne.
- Fördela kräftstjärtar i varma tallrikar/koppar.
- Servera soppan rykande het i tallrikarna.
Kommentarer
5 svar till ”Kräftsoppa”
Vilken klassiker! Tror att den är bäst som en liten förrätt. Men jag tycker att du ska skriva att det är viktigt att ta bort gallan. Annars smakar det riktigt illa. Säger en som vet.
Tack Lisa för tipset. Vet inte om vi fick bort gallan. Gott blev det och mätta var vi…=)
Jag har gjort liknande soppa några gånger på just gamla fryskartonger. Inget recept har specat hur mycket av inkråmet som man ska ta bort så jag har börjat fega och gjort det enkelt för mig och tömt dom helt och hållet fram till huvudet med tummen. Inbillar mig att smaken blir mildare (kan vara att just gallan kommit med tidigare när jag inte rensat ur kroppen), och så rostas skalen jämnare. Hur gör andra, pillar man bara bort gallan?
Gallan och bajssnöret petar jag bort. Annars behåller jag inkråmet så långt det går. Visst, det blir säkert grumligare men det gör inget.
Eller behåller och behåller. Jag äter givetvis ur kräftan helt. Men det finns dem som perverst nog inte gör det, och då får inkråmet vara kvar.