Ovan ser ni min dotter Kerstins lista över sin favoritmat. Jag har en liten tanke om att gå igenom den listan och skriva om varje rätt och försöka sätta egen prägel på grejerna. Jag lovar ingenting, men hoppas det kan bli så. Vi börjar med "Spageti och kötfäkåk".
Spagetti och köttfärssås - matlådornas konung, helt utan konkurrens. Jag tänker inte skriva Ragu Bolognese eller något annat italienskt för jag vet ju inte ens var man sätter apostroferna (eller ens om det kallas apostrofer) över bokstäverna på italienska. Jag pratar om hederlig svensk köttfärssås som är med på alla barns listor över favoritmat.
De allra flesta gör nog sin köttfärssås lika varje gång. Jag minns exakt hur morsans smakade och hur min fasters smakade. Undrar om inte min fasters var godare... Själv gör jag olika nästan varje gång och hälften av gångerna faller den inte alls i god jord hos ungarna. Jag tror det är de gånger jag dundrar ner kycklinglever som det skiter sig.
Finns det verkligen något att säga om köttfärssås? Jo då fan, det gör det. Häng med på en sorts köttfärssås...
Jag gör olika köttfärssås varje gång, men just den här varianten blev synnerligen bra. Därför tänkte jag att det finns skäl att skriva om den. Köttfärssås finns dessutom med på listan över min ena dotters favoriträtter och det är nog det främsta skälet att ta upp ämnet.
För övrigt är nog spagetti och köttfärssås tillsammans med kebabpizza det mest unikt svenska vi har i det här jävla landet.