Kalla händer, varm korv
Stugan var precis lika mysig som vi mindes den, men ungefär femton grader kallare. Hugaligen vilken genomträngande och skoningslös kyla! Men efter en hel kvälls eldande kröp temperaturen upp mot mer acceptabla fjorton grader. Hur mycket strömmen kommer kosta vid en köldknäpp och elementen måste på vågar jag knappt föreställa mig, men med hjälp av ved och raggsockor ska vi nog klara vintern!
Kvällens höjdpunkt var förstås korvgrillning vid öppna spisen. Bäst smakar korven när skinnet är svartsvett och innanmätet fortfarande är lite rått eftersom man tröttnat på att det inte händer något och man vill äta - NU! - och helt enkelt rammar in korven i den fetaste flamman man hittar tills den blivit lagom förkolnad. Brödet ska vara torrt, klumpa sig i munnen och smula ned i klädvecken. Ketchupen ska vara kylskåpskall och senapen stark och så riklig att det fräser i näsan när man andas. En folköl eller två är allt som behövs för att skölja ned måltiden.
Eftersom det här ändå är en matblogg så lägger jag inte upp resten av bilderna från stugan, men eftersom jag inte kan låta bli att dela med mig av dem ändå så har jag lagt upp de bästa bilderna och lite kommentarer på Flickr.
Kommentarer
Herregud vad mysigt...
Och det som kan tyckas spartanskt nu kommer att bli luxuöst vid ett eventuellt strömavbrott - vedspis och utedass mer specifikt... ;)
(Jepp, självklart är jag avundsjuk!)
Tokigt fint!
A propos baka i vedspis. Det har jag gjort ganska mycket och med gott resultat, ingenstans blir kanelbullarna så goda som i vedspisen! (detta kan ju ha att göra med att de ofta äts efter en dag i skogen)
I alla fall:
Se till att hugga mycket, ganska smal ved, kanske 2x2 cm eller lite tjockare. Elda aktivt, så det blir en jämn värme. Skit i allt vad försök att hålla temperaturer heter och håll dig till småbröd som kräver kort tid i ugnen, iaf i början. Glöm inte att kolla in i luckan ibland, innan man vet ordet av har det gott toksnabbt.
Och ett tips till dassbesöken! Önska er en pannlampa eller två i julklapp, typ från petzl, lite töntigt men bra!
Mysigt, var ordet ! Och avis. På allt utom kölden, men å andra sidan så hade inte det mysiga infunnit sig heller. Korv ska bara ätas på detta sätt ifall det är de där med högst 46% köttinnehåll.
Svett med den söta och starka senapen ! Yummie.
Vill passa på att tacka för Lasagne med lamm-receptet. Uppskattat och gott. En favvo för alla.
Välkommen till Stockholm!
Det är bara när det är utkylt som det kräver så mycket eldande för att få upp värmen.
Utedasstips: om ni inte har redan, skaffa genast frigolitsits till dasset! Gör livet betydligt bättre att leva.
Sidor