Inside-out surf n' turf gnocchi carbonara con verduras
Som en liten uppföljning på det tidigare inlägget om personalmat tänkte jag illustrera min huvudvärk med ett exempel. Namnet på dagens skapelse utgör rubriken.
Om man verkligen vill tillaga inside-out surf n' turf gnocchi carbonara con verduras enligt konstens alla regler är det många timmars arbete som ligger bakom. Rättens förutsättning och begränsning är att den tillagas mer eller mindre uteslutande på restprodukter. Enda undantaget förutom kryddor var nog spaghettin. Därför vill jag tillåta mig inläggets första sidospår. (Allt sedan jag vintern 2008 uppe i Arjeplog fick höra praktikantskrönan att kocken lyckats få sin lilla lärjunge att hänga upp den överblivna pastan från pastabuffén uppe i taket för att torka den till nästa vecka, är det en tanke som jag inte kunnat avfärda med ett skratt. Kan man återtorka och återkoka pasta med gott resultat?)
Den tunna mixade potatispuréen från förra veckan kokas ihop med blomkålsavkok. Tillsätt de innersta bladen från karamelliserade lökhalvor, låt koka upp långsamt. Tillsätt eventuellt lite mer potatispuré om du stöter på någon sådan medan du städar ur kylen.
Rosta lite rotsaker i ugnen med ganska mycket av den där olivoljan som fått vara med och tillaga lite av varje redan. Glöm inte resterna från rotsakstorneringen, men se också efter så ingen ser, smyg upp till kylrummet, och sno åt dig några av de där fantastiska rotisarna som kommer från den organiska trädgården utanför byn. Rosta skiten ur grejerna så det sätter rejält rostad, lite angenämnt bränd, ton på såsen.
Skär ner vingarna och armarna från calamaren i munsbutar. (Sidosspår 2: Mitt svenska ordförråd i ämnet bläckfisk är pinsamt begränsat. Vi arbetar främst med två olikasorters bläckfiskar, sepia och calamar. Calamaren är givetvis den man gör panerade och friterade bläckfiskringar av, sepia kan du omöjligen skära ringar av. Calamaren är inte bara mer lättrensad än sepian, den är också betydligt mer spännande. Dess stora avlånga kropp kan dölja allt möjligt spännande, ibland hela fiskar i upp till en mörts storlek. Eftersom fisken befinner sig i calamaren,vägs med calamren och säljs med calamaren, är den då calamar, eller är den fortfarande en fisk?)
Skär ner några småsnuttar av pancettan (som nog egentligen inte är pancetta utan snarare lardo, för nog är det väldigt mycket späck och väldigt lite sidfläsk) som inte längre går att skiva på skärmaskinen. Eftersom det som sagt är mest späck fungerar det utmärkt som stekfett till bläckfisken. Stek bläckfisken på hög värme tills den går att tugga. I med all bläckfisk, alla pancetta rester och allt smält fett i såsen.
Koka spaghetti. Blanda med såsen och krydda ordentligt med svartpeppar. Jag noterar fyra av sex tallrikar länsade och tre påfyllningar. Ett mycket bra facit.
Kommentarer
Det låter gott, men på ett förvirrande sätt. :)
För en gågs skull har jag faktiskt svårt att begripa hur det smakar trots dina inlevelsefulla beskrivningar. Var det en flört med medarbetarnas preferens för gröpe?
tack för bra gristips: en halv gris är beställd.
Jag är mer nöjd med namnet än med slutresultatet. Bläckfisken och pancettan kom som bort lite i ett hav av potatis och blomkål.
Vad gäller medarbetarna så har jag bestämt mig för att ge fullständigt fan i vad de säger och tycker. Jag har inga som helst planer på att laga någon mat som inte är god, om de känner för att bete sig som 7-åringar så är det deras problem. De blir bara riktigt nöjda när jag gör arroz i alla fall. Så det blir det till lunch imorgon, igen.
Tobias: Från Brunnby? Vad kul i så fall! Jag rekommenderar alla att titta förbi gårdsbutiken och kolla in nötkreaturen på kanske Sveriges vackraste grönbete. Och glada grisar förstås :)
Tja
Jag tycker det låter som att du har missat vad det är dom tycker är gott. Kan tänka mig att dom skulle ha svårt med tex lamm i dillkött. Bara en sån sak som att dricka mjölk till maten tycker spanjorer är skit skumt!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Indoktrinering
Hej!
Ja, från Brunnby. Har låtit dem ordna ca 5 cm tjocka kotletter enligt Lisas inrådan i ett av hennes inlägg. Ser mycket fram emot att ha fläskorgier i vår!
Om det är någon som ska hjärntvättas så är det dem.....hoppas jag. Jag kommer iofs på mig själv med att börja tycka det är helt otänkbart att börja en maträtt utan lite ordentligt sofrito.
Jag tycker också det är skitskumt att dricka mjök till maten, att dricka mjök rakt upp och ner överhuvudtaget faktiskt. Varm mjölk i så fall.
Tobias: Härligt! Rapportera gärna tillbaka vad du tyckte om köttet. Fläskorgier kan man aldrig för för många av :)
Mjölk till maten? I Spanien? Hahahaha.
Nej cava ska det vara! Eller öl!! Nej ditt recept låter inte som något för mig, det är något med mig och bläckfisk.
// Ordförande i Arbetslösa Alkoholisters Nykterhetsförbund Spanien.
Vilken ve4rme det e4r, och vilken sf6t bild! Haha nej det e4r ju ingen liten glass, men fkisatkt, tro det eller ej, se5 e4r det de4r "liten" mjukglass Se5 en stor, den e4r alltse5 verkligen stor !
Sidor