2010-10-18 av Sofia Gustafson...
Indisk höstvärme: Kryddhet kålrabbisallad
Alla pratar om mustiga höstgrytor men i mitt kök poppar senapsfrön och puttrar dal. Lyckligtvis känner sig den älskade kålen hemma bland indiska kryddor, som den krispiga kålrabbin gör i denna rätt som är inspirerad av groddsalladen i Quick After-Work Indian Vegetarian Cookbook av Kumud Shah*. Vännen och jag köpte boken när vi knegade i Londons förorter och den fick mig att våga prova på att själv laga indiska rätter som visade sig vara utmärkt efter-jobbet-krubb och nästan lika goda som maten på kvarterets pakistanska restaurang eller kollegans hemgjorda Bombayblandning.
* Gavs ut 1997, samma år som Spiritualizeds album Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space.
Kryddhet kålrabbisallad
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 1 liten kålrabbi, ca 200 g utan skal
- 1 msk smör
- 1 tsk brunt senapsfrö
- 1 tsk spiskummin
- 2 tsk finhackad ingefära
- 1 liten hackad grön chili, helst het indisk
- 1/2 tsk chilipulver
- 1 tsk salt
- 2 tsk limesaft
- 1/2 dl tjockyoghurt
- 100 g mâchesallat
- Skala kålrabbin och skär den lite tjockare än tändstickor.
- Hetta upp smöret i en stekpanna tillsammans med spiskummin och senapsfrö tills fröna börjar poppa.
- Tillsätt ingefära, grön chili och kålrabbi, låt fräsa i någon minut.
- Rör ner chilipulver, salt och limesaft, låt puttra i cirka fem minuter tills kålrabbin är mjuk men spänstig. Låt svalna.
- Blanda med yoghurt och servera på en bädd av mâchesallat.
Kommentarer
Åh, det vore kul att odla kålrabbi själv.
Jag tycker att salladen passar bäst som kryddhett men ändå youghurtsvalkande tillbehör och då räcker den till fyra.
Stod igår och funderade framför kålrabbin i affären men kunde inte komma på något, nu blir det nog ett köp av den nästa gång.
Jag älskar mâche, klart godaste salladen.
Blir det verkligen 4 portioner på bara 200g kål?
För den som vill odla kålväxter själv, är ju kålrabbi naturligtvis en mycket snäll kålväxt som passar utmärkt att starta med, ger snabbt utdelning.
Attans vilken vacker rabbi! Och jag har kvar så jag kan göra ditt recept!
Gört!
hej sofia vad är ditt recept på dal? mvh ola
Här Ola, kommer ett recept: http://exkursioner.wordpress.com/2008/11/06/dal-ger-indisk-varme-i-koket-2/
Jag har fler recept på gång men har för lite tid just nu, nästa vecka vågar jag ändå lova att minst ett kommer!
Så, så satans snygga grönsaker, kålrabbin är en favvo men jag har aldrig hittat den lila i butiken?!
Lila är så vackert! Kålrabbin köpte jag på Möllevångstorget, tror den kommer från Marcellos som levererar till Årstiderna.
Sidor