I stället för skog: Kycklingleverpastej med svamp och portvin
Ja jag vet. Allt är suddigt. Men ni får föreställa er tills jag skaffat mig ny mobil med fungerande kamera.
Det är svamptider och jag är fast i stan. För även om alla mina insikter säger mig att jag borde springa till skogs hinner jag helt enkelt inte skumpa ut på den hostiga gamla 312:an till mina svampställen. Jag ser framför mig hur älghanen återigen äter upp all min rödgula trumpet, hur trattkantarellerna ihärdigt står kvar tills den första snön drar vita pläd över dem, hur de svarta trumpeterna skrumpnar ihop tills de gör dubbelt skäl för sitt franska namn les trompetes de la mort. Sotvaxingen blir uppäten av maskarna precis som vi alla en dag. I skogen härjar förgängligheten och jag står vid sidan, utan möjlighet att fånga livet i flykten.
Som ni märker behöver jag ta mina D-vitaminer. Sorgen över att inte få trampa fuktig björnmossa blandas med den slags existensiella vilsenhet som alltid slår sina kalla klor i mig den här tiden på året. I år står jag dessutom vid en brytpunkt där väldigt få av de beslut som måste fattas kan fattas av mig. Det är skrämmande, men antagligen nyttigt.
Så jag tröstar mig med köpesvamp. Svamp och grädde och kycklinglever i en pastej som smakar som den djupaste granskogen, där bara älgen och jag hittar vägen. Mjölksyrad gurka till, även om jag helst hade velat ha en driva harsyra på smörgåsen.
Champinjon- och kycklingleverpastej med portvin
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 8 som förrätt
Tid: 1 timme
Snälla, dova smaker som till och med leverskeptiker kan hantera tack vare den stora mängden svamp. Har man ingen matberedare fungerar även bunke och stavmixer bra.
- 4 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g rimmat fläsk (ju fetare desto bättre)
- smör
- 300 g champinjoner
- 450 g kycklinglever
- 1 dl portvin
- 1 dl grädde
- 1 msk sherryvinäger
- 2 tsk torkad timjan
- salt, nymalen svartpeppar
- Till servering:
- knäckebröd
- mjölksyrad gurka
- Strimla schalottenlöken. Hacka vitlöken. Hacka sidfläsket fint. Stek allt långsamt i en klick smör tills löken blivit ljust brynt och fläsket smält ned ordentligt. Lägg i en matberedare.
- Grovhacka champinjonerna och fräs dem på medelhög värme tills vätskan kokat in. I med en klick smör och fräs vidare tills svampen fått fin färg. Lägg även detta i matberedaren.
- Putsa hinnor och annat mystiskt från kycklinglevern. Stek den i en klick smör tills den fått fin färg men fortfarande är lite rosa inuti. Ta upp och lägg i matberedaren.
- Häll på portvinet och grädden i stekpannan och rör ordentligt så att allt gott bottengrums lossnar. Låt reducera till lite mindre än hälften och häll ned i matberedaren tillsammans med sherryvinäger och timjan. Mixa allt rätt slätt och smaka av med salt och svartpeppar.
- Knäcke och mjölksyrad gurka till.
Kommentarer
Jag tycker att det är så roligt att du är tillbaka med mer eller mindre dagliga uppdateringar igen. Blir alltid så glad av att läsa hos dig. Kycklingleverpastej har jag funderat på att göra, så nu har jag sparat ditt recept.
Vad gäller telefon med bra kamera: får jag tipsa om Samsung Galaxy? Jag har en S2:a, men jag förutsätter att S3 är lika bra eller bättre.
Här kan du se lite exempel på hur bra det kan bli när en dålig fotograf tar kort med den: http://tomtensdotter.se/2012/september/det-var-ett-stort-och-praktigt-ap...
Erica; Tack för tipset, men min nästa mobil ska nog bli en iphone ändå. Av den enkla anledningen att jag är så trött på androidmobilernas batteritid. Jag blir fullkomligt galen på det.
Och ja. Jag är tillbaka. Har äntligen funnit matlagningsglädjen igen. Och jag har blivit mycket, mycket bättre på mat sedan sist. Min utveckling går alltid ryckvis.
Älskar kycklingleverpate/pastej. Ny variant för mig att prova.
Enda förvåningen är att du använt köpta champignoner, när du tydligen fortfarande har torkad svamp kvar. Gul el svart trumpet hade varit mitt val.
Men i sig alla har ju inte torkad svamp att tillgå, så då är köpta färska ett bra alternativ
Örjan, jag hade inte tillgång till min torkade svamp när jag lagade det här, så enkelt var det.
Gjorde egen variant enl din idéskiss.
Blev godare än min traditionella, med lättstekt kycklinglever mm och massor av rumsvarmt smör.
Sidor