I sista minuten: Orient Express
Ibland tar man i och bjuder in många familjer på en gång. Fyra, sju, sjutton stycken vid bordet. Fast bara femton kom. Då vill det till att man har klurat ut en enkel dessert, framför allt om man har dubbelbokat sig på barnteater samma eftermiddag.
– Ta något med tunnskivad apelsin, det brukar jag göra, tipsade min namne från stolen bredvid i salongen.
Jag kom över en bit fin bit kvalitets-halva med pistaschmandel i lösvikt på Ris & Curry i Lund för ynka 80 kr kilot. Skar en tunn skiva till vardera gäst, sharonfrukt och apelsin ännu tunnare, ringlade över lite dadelsirap och toppade med granatäppelkärnor. Är det någon tveksam du vill övertyga om halvans förträfflighet är detta en solklar genväg, inte en smula blev kvar. Själv blev jag frälst kring -97 då jag bodde vid Möllevången i Malmö och kvarterets lokala arabiske handlare bjöd.
Funderade en del på passande dryck till, halva är ju så intensivt sött. Kom fram till svart kaffe eller en espresso. Inte dricka kaffe till desserten? Nänädå… kom gärna med förslag!
Comments
Om man är hemskt lat kan man bara pressa citron över halvan och pudra kanel över. Men det här ska jag faktiskt testa. Ibland smular jag halva över fruktsallad men det är ju trevligt att bita i det där smulsega.
Om denna dessert till och med kan fresta en som står på randen till vinterkräksjuka är det ett gott betyg bara det...
Bästa Svägerska,
Traditionellt drickar man gärna turkiskt te, eller också turiskt kaffe serverat med ett glas vatten till sin halva. Halva ätas ju även gärna som frukost!
Önskas alkohol tycker jag det är gott med sötdrypande viner gjorda på muscatdruvan, såväl stilla som bubblande.
Här finns massa att läsa om man vill.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coffee
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_tea
Tack Mischa, en helt turkisk angelägenhet alltså (med undantag av muscaten). Fast jag avstår nog gärna halva till frukost. Vad är det dom säger: släkten är bäst?
Pages