Huvudstaden
Det är mycket som talar för att veckan som just börjat kommer bli en minnesvärd sådan. Vissa bokar bord på restaurang, jag har bokat hela restaurangen, och inte vilken restaurang som helst utan världens sjuttionde bästa och den obestridligt bästa norr om Barnvagnsfabriken i Enskede. Med några av de trevligaste, några av de roligaste och några av de mest spårade människorna jag känner kan det inte bli något annat än succé. Tält i skogen efteråt för att förstärka vildmarkskänslan. Det tredje besöket på 12 månader ger också möjlighet att sammanfatta intrycken från vinter, försommar och höst på Fäviken.
Anledningen att jag nu adresserar er kära läsare är emellertid inte att göra er avundsjuka utan för att jag är i desperat behov av uppslag till min spontana tripp till Stockholm till helgen. Jag kommer fredag, tror jag, och åker måndag, tror jag. Men det är just så mycket jag planerat. Svartensgrens, DeVille, Monarki kanske. På söndag våldtar jag troligtvis besöksförbudet på Roffes. Men mer?
Kommentarer
hahaha, hade kunnat vara intressant Patrik men AG är helt enkelt inte värt det :).
Per: Jag tror jag jobbar tisdag men om det blir så att du kommer ner på måndagen kan du väl höra av dig?
Jag skulle vilja undvika storkoncernerna, Jureskog, Leijontornet, Melker, Pontus osv. Man vill ju sitta på ett ställe där han som driver verksamheten brinner för den och där det inte bara är en av alla kassakor.
Åh, Paname. Dags att gå dit igen snart. Inte för maten kanske, men det har varit för lite Serge Gainsbourg i mitt liv på sistone.
ok, vi får se när jag dyker ned, börjar kanske vara läge att boka resan...
vad gäller nyöppnade ställen så tycker då jag personligen att det alltid är intressant att kolla in dem oavsett om det är "storkoncerner" som står bakom eller om de är små ambitiösa. De stora kan ju oftast mäkta med lösningar som små aktörer bara kan drömma om men som kan funka bra som inspiration.
Kötträd, köttkvarnar som kapphängare och så vidare, någon kanske skulle vilja kalla det inspiration, men inte jag. Jag vill äta på restauranger där killen som driver stället står på golvet eller i köket för att hans restaurang är det han brinner för och för att han är sin restaurang.
Om jag skulle rekommendera ett ställe i huvudstaden skulle det nog vara Day & Night på Upplandsgatan, med "grotta" och plastmöbler där mormor dammsuger under lunchen. Den persiska kalvmortdellan som är tillverkad av ett persiskt företag i tyskland och persiska saltgurkor i baguette är grymt bra. Jag vet inte om någon blev klokare av det där men det är den typen av restaurangupplevelser jag blir inspirerad av.
Jag har inget emot att någon vill tjäna pengar på att driva restaurang och menar inte alls att det behöver stå i motsats till att man har intresse för vad man gör. Men en del saker gör man för att man vill göra dem och andra för att någon proppmätt matbloggare ska tycka det är coolt. Jag har inget emot rika människor heller, men jag kan inte låta bli att undra om de inte prioriterat fel någonstans, jag vet inte vad jag skulle med en aston martin till, jag antar att det är en bil.
DN-artikeln om matbloggare för någon månad sedan blev på något sätt droppen som fick min bägare att rinna över, att läsa om folk som tar sig själva på så opropotioneligt stort allvar att man vill spy på dem.
Jag vill inte ha medvetenhet och trendkänslighet, för det går hand i hand med uppblåsthet.
Jag läser inte en enda matblogg för jag tycker alla är värdelösa.
Men Crespi jag hamnar nog en sväng på Djuret ändå, det brukar bli så.
Hej Robin,
Ett piggt hej från storkoncernen och kassakon Leijontornet. HAHAHAHAHAHAHA. Du är ju för rolig. Djuret 30 platser, Pubologi 26 platser, Leijontornet 8 platser. Kom förbi så får du en tur i min nya Aston Martin.
Puss!
Jag tycker Crespi har oerhört hälsosamt mycket av något som är oerhört sällsynt i både krog och bloggbranschen, självdistans. Alla vid sina sinnes fulla bruk förstår givetvis att kötkrokar som klädhängare inte fyller någon som helst funktion annat än att imponera på patetiska trendjagare. Konst är en sak kommersialism är en annan, köttkvarnar är utan tvekan det senare. Men återigen, det är inget att skämmas för att vilja tjäna pengar.
Jag tycker träbrädor och dylikt är väldigt fånigt och konstlat också. Får en att förstå att i princip ingen har upplevt att glida in på en sunkig bar i san sebastian och äta grym mat uppslevad och micrad på gamla assieter.
Cristoffer, hade kunnat vara trevligt, vi får se vart vindarna bär.
Jag fortsätter att hävda att varken matbloggare eller krogimperier handlar om hjärta, det handlar som bekräftelsebehov, pengar, berömmelse och storhetsvansinne. Inte det jag vill skapa och inte det jag vill uppleva så det kommer jag aldrig uppleva som vare sig inspirerande eller intressant,
Tack själv Magnus, grymma dagar var det, repris snart! SYnd bara jag lyckades vara omedveten om hoppet.
Per: Resonemanget är inte absolut, allt som är på mode är inte fel och tvärtom. Däremot så värdesätter jag andra saker än vad jag upplever återspeglas i bloggosfären och medparten av matmedia. Jag ska försöka bli bättre på att återspegla vad jag verkligen uppskattar här på bloggen. Även om det säkert kommer upplevas som pretantiöst också.
Tidningarna är ganska fantasilösa.
Det är här ifrån dom får sina idéer. Tidningarna alltså.
Att kalla Metros bevakning av Paname som annat än skit vore dåraktigt....De fortsätter att visa sin förträfflighet i att skriva om allt annat än maten på ställena som de besöker och Af Kleen är bara för sorglig.
Håller dessvärre inte med dig om att det inte finns några bra bloggar då jag vid flera gånger fått ovärdeliga tips på nätet som lett till sagolika upplevelser. Att de sedan inte kommer att vinna nobelpriset är liksom inte intressant för mig;)
Semestern snart slut och jag har fortfarande inte lyckats ta mig till den där huvudstaden. Nytt försök idag.
Om ingen hade läst matbloggarna hade de väl förmodligen inte funnits.
Haha jag tycker du ska liveblogga från AG, bara för att retas :P
är du söker på att du åker på måndag? jag åker ju ned för att starta min tripp, kommer kanske vara nere på måndag, har inte bestämt mig ännu, finns kanske ingen anledning att käka i hufvudstaden just nu om man tittar på vad som ligger framför en... men svartengrens känns ju givet, hinner Pontus öppna sin skaldjursbar tro, kanske en vecka fel...... har planksteksvillan öppnat?
Paname!
http://www.bistrotpaname.se/
Maten lagas i ett minimalt kök på två kokplattor av ett gäng fransmän som på något okänt sätt har hamnat på Hagagatan. Klassiskt, enkelt och gott!
Tack Peter! Precis vad jag letade efter.
Super, då ses vi så kan du få testa min nya moppe
Alt kör vi "underground" ute hos mig i förorten. Finns grillplats. Intresserade?
hoppas för " day and nights " skull att de nu inte kommer att besudlas av en massa patrask som kommer att skrämma iväg alla deras vanliga kunder ;) hahaha!
Även jag gillar att sitta framför hårt arbetande, drivna människor och få mat ur deras händer- en av de bästa grejerna med japan, matbarer eller grisbonden och grillmästaren Stefan Sehlin för den delen .... och att det är skillnad på ställen där ägare och driftansvariga är på plats under ställens öppettid kan nog alla skriva under på. Däremot så kan jag tänka mig att åka till Fäviken och andra intressanta krogar även om matbloggare varit
Själv går jag på krogen för att inspireras oavsett inriktning, en av de ställena jag är mest sugen på min kommande tripp kör pasta och pizza, men de verkar göra det all in! som det ska....
Proppmätta matbloggare tror jag inte är något att bygga en krog kring, tror dock att krogarna kommer kunna "läsa av" hur gäster egentligen upplevt sitt besök genom bloggar för att på så sätt förändra och förbättra ev obehag.
Personligen gillar jag köttkrokar och kvarnar som inredning ;)
lite kul att den där Aston Martinen sladdat in två gånger på denna sida hahaha way to go Crespi, hoppas jag hinner komma förbi på svinet i sommar...
Från en megaloman matbloggare till en annan: ha en bra huvudstadshelg!
självdistans och humor är viktigt,vill nog påstå att det är i det humana kapitalet ( läs personalen ) som en krog verkligen kan särskilja sig från övriga.
Din poäng med inredningen köper jag, men jag tycker att det är kul med kroginredningar i största allmänhet och är väl av den uppfattningen att saker inte behöver ha en funktion, om det gör mig till en patetisk trendjägare, må så vara ;) Å andra sidan så är väl det svåra att många ställen som inte verkar vill bry sig och bara vara personliga typ PatePate och liknande snarare blir hajp och stilbildande och det går inte att kopiera av andra med lyckat resultat.... det krävs känsla och en egen stil! annars blir det bara utvattnat.
Själv är jag glad att äntligen hittat en garvare med generationer bakom sig för att fixa förkläden, sen att den trenden passerat eller att ni eller Relae kör på en annan sort det skiter jag fulländat i, naturmaterial står sig genom alla trender.
Att träbrickor, konservburkar eller andra serveringsattiraljer är fånigt och konstat jämfört med gammalt utslitnet porslin ( eller varför inte plast för den delen ) det handlar nog om att krogar många gånger fyller en annan funktion, vilket i sig tyvärr är ett faktum i denna del av världen.
Paname resencerades i Metro i fredagstidningen
Tja
Tror att 140 km hoppet på grusvägen kommer att sitta kvar i mitt minne för evigt! Fy fan va rädd jag var! Tack för en grym dag hoppas vi syns snart!
Mvh
Mj
Kan nog skriva under på det med till viss del...
När är du i STHLM kommer du till tis ? jag åker ned så jag kommer i ottan imorgon men åker på tis morgon.
Det blev Svartengrens i alla fall?
Sidor