Bokar biljetter hem från Båstad. Fyrtiofem minuter att vänta i Lund. Helv… Nej., vänta nu! Jippiejejj! Fyrtiofem minuter i Lund är numera synonymt med lycka. Då hinner man nämligen uppleva ett litet mirakel. Hummus Bar, precis vid stationen som serverar klockrena vegorätter, de flesta baserade på hummus. Mannen bakom ljuvligheterna är Taffel-favoriten Ilan Shofer som tidigare drev Falafelkungen. Läs Anna Billings fina hyllning här!
Jag har inte nog gott att säga om Hummus Bar, faktum är att det urartar till en ovärdigt flåsande lovsång. För det kan mycket väl vara Sveriges bästa snabbmat. Hummusen är slät och len med ren smak. Den toppas med ljumma kikärtor med lite varmt spad ovanpå. Till sist ett eller flera av de smakrika tillbehören. Marockansk knallröd kall "gryta" med paprika och chilisting. Picklade grönsaker. Segskaliga mustiga egyptiska bondbönor. Generöst med varmt bröd serveras till, slätstruket -- men det är helt rätt till just den här maten! Om du väljer en Mårtens special med aubergine och marinerade champinjoner ärar du dessutom min bonus-son, en hängiven gäst som gett namn åt rätten. Hemgjord limonad med mynta för en tia glaset är ett superfynd. En paradiset tur och retur går på en bra bit under 100 kronor.
Insidertips! De kanska klumpiga bakade falaflarna kan jag (och förmodligen du) vara utan. Mycket ambition, men inte i klass med det övriga som serveras. Glöm inte att beställa extra rostade pinjenötter!
Laga-hemma-tips! Vi har flera av recepten genom Anna Billings försorg. Se nedan!