Hand i hand: molekylär gastronomi & materialforskning
Materialforskare sysslar med komplicerade material: att hitta nya sorters material, och förstå sig på varför de beter sig som de gör. Mat i diverse former består ofta av komplicerade material, och ytterst få vet in i minsta detalj hur mat funkar. Toppkockar och materialforskare borde således vara en match made in heaven, det är trots allt liknande saker de försöker begripa sig på, men de faktiska samarbetena verkar vara få.
Ett nytt sådant samarbete är i alla fall i krokarna; New Scientist publicerade nyss en liten intervju med Ferran Adria, som ska samarbeta med fysikern Laurent Corbin, expert på icke-Newtonska vätskor. Samarbetet tänks resultera i ny mat till Adria och nya artiklar till Corbin , med Adria som medförfattare. Win-win, helt enkelt. Förhoppningsvis hinner de ha kul också.
Newtonska vätskor beter sig snällt och intuitivt förutsägbart, som vatten - tryck på det så rör det sig, tryck mer så rör det sig mer. Icke-Newtonska vätskor är vätskor som beter sig lite skumt under tryck eller annan belastning; till exempel ketchup, honung och sirap. Eller kvicksand.
Ett av de allra mest berömda exemplen torde vara att det faktiskt är möjligt att gå på custard, om man tar snabba, hårda steg och aldrig står still. Det måste vara den moderna pulverbaserade sorten, vaniljkräm av marsantyp, för det är stärkelsen i som gör det.
Fast vi lär nog inte få se Adria spatsera på vaniljsås i första taget.
Via Gustaf, via MIT Technology Review Blog - tack för tipset!
Kommentarer
Fasinerande
Et veldig fascinerende eksempel på slikt er en blanding av potetmel+vann, alternativt maizena+vann. Fyll et glass hallveis opp med potetmel eller maizena, tilsett vann til vannet dekker melet. La stå en stund (20 min, kanskje) og hell av overskuddsvannet. Du får en "fluid"(?) som er flytende under langsomt trykk men blir hard ved raskt trykk. En skje vil synke langsomt ned, men slår du skjeen på overflaten er den helt hard. Morsomt å leke seg med.
Erik: och det blir ju dessutom både billigare och smidigare än att fylla en hel swimmingpool med custard... :)
Sidor