2008-02-07 av Jens Linder
Grapefrukt, ahh!
Just nu är grapefrukterna saftiga, spänstiga och köttiga. Jag köper en eller ett par om dagen. Här hemma åt vi just en uppfriskande liten sallad tillsammans med rostade mackor med långlagrad (12 månader) svensk cheddar, från Kvibille förstås.
Den surbeska grapefrukten går så väl ihop med chilins hetta. Detta till umamirik hårdost och man har en fantastisk smakbild.
Grapefruktsallad all hast
Receptmakare: Jens LindeR
Portioner: 2
Tid: 5 minuter
- 1 blond grapefrukt
- 1/2-1 mild grön chili, exempelvis jalapeño
- salt efter smak
- svartpeppar ur kvarnen
- olivolja, gärna fruktig grekisk
- Skär bort skalet på frukten med en vass kniv. Skär sedan frukten i tunna skivor. Dela dessa i halvor (man kan också skära ut filéer ur frukten). Lägg grapeköttet på ett fat. Och häll över all saft som runnit ut.
- Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka den tills den blir mosig och saftig. Fördela den över frukten. Salta och peppra. Ät på en gång. Gärna till långlagrad hårdost.
Kommentarer
Det låter fantastiskt i all enkelhet. Måste testas.
Citrusfrukter som är så gott - har en apelsinperiod nu och lägger gärna till denna sallad som en favorit. :-)
Och dessvärre så anges grapefrukter ändra farmakognosin på i stort sett allt.
Mer om farmkognosin och grapefrukt och annat kan läsas här
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/29
Super! Jag som är uppfödd på grapefrukt till frukost äten med böjd kniv välkomnar alla nya sätt att använda sig av grapefrukten! Det här skall definitivt testas.
Tackar och bockar
Ja just, grapefruktknivar! Nu blir jag nostalgisk. Jag minns när jag övervann beskheten någon gång i tidiga tonåren och började sluka grapefrukt, vilken lycka!
Sidor