Granny Smith: Inget vanligt mormorsäpple
Medan all annan frukt har sina dåliga dagar så provocerar granny smith äpplena med sin ständiga fräschör. Jämnstora, fläckfria och i total avsaknad av rosor på kinderna är äpplet en studie i perfektionism. Fasta i hullet är de också. Inte så konstigt att de kommit att förknippas med evig ungdom och att både skivbolag och datortillverkare slåss om dess symbolvärde i ett juridiskt äppelkrig . [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9326","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"185","height":"228","alt":""}}]]Granny-äpplen var det bästa jag visste som barn. Trots det var äpplet förbjuden frukt under vissa delar av säsongen. Mina föräldrar var politiskt medvetna konsumenter som inte ville stödja vare sig apartheidregimen i Sydafrika eller militärjuntan i Argentina hur mycket jag än kältade. Som vuxen föredrar jag nordiska sorter så långt det går, men så här på vårkanten är det inte fel att sätta tänderna i ett saftigt grönt äpple. Och frågar du kockarna rodnar de lätt, mumlar något ursäktande och erkänner sedan att granny smith faktiskt är en favorit i matlagningen. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9327","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"218","alt":""}}]]Granny Smith har en mänsklig förlaga i lantarbetarhustrun och åttabarnsmamman Maria Ann Smith som på 1840 talet utvandrade från Sussex till staden Ryde i australiensiska New South Wales. Trakterna lämpade sig utomordentligt för fruktodling och familjen började experimentera med plantor från kärnor. Det gröna äpplet uppkom ur en mutation av tasmanska vildaplar och sorten slog igenom under namnet Granny Smith’s Seedlings först efter att den riktiga mormodern åldrats, skrumpnat och stilla gått ur tiden. Äpplets fasthet och långa hållbarhet gör det till ett utmärkt exportäpple och idag odlas granny smith i bland annat Frankrike, Italien, Sydafrika, Chile, Argentina, Nya Zeeland och Kalifornien. Den höga syran och fasta konsistensen är också roliga egenskaper i matlagningen och skiljer den från sina sötare kompisar i fruktdisken. Till räkor, i en syrlig äppelsås till fläskstek, som tunna äppelflarn och nedskurna i både waldorf-röror och vegetarisk cape-malaycurry. Kanske är plättar toppade med nyrivet granny ändå det enklaste och godaste användningsområdet av dem alla? Uppskattningsvis importerar vi nästan 7000 ton granny smith till Sverige varje år. Det är 43 procent av alla gröna äpplen. Bäst av de gröna säljer Golden Delicious och av de röda Royal Gala. Högsäsongen är i februari-maj, när våra egna äppelsorter är nere för räkning. Jag tvivlade länge att på att granny skulle kunna odlas ekologiskt, egenskaperna verkade inte tala för det, men nu finns det glädjande nog gott om italienska ekologiska granny ute i affärerna. Och har de inte allt lite rosigare kinder? Är det rätt att mobba granny smith? Är de förhatliga plastattrapper eller har du en hemlig kärlek? Avslöja allt i vår granny smith-diskussion.