Vilket eller vilka vinglas ska man välja för den ultimata vinupplevelsen? Måste man ha ett glas för varje vintyp?
Syftet med ett vinglas är att med sin klarhet visa fram vinet visuellt, föra det till munnen och samla aromerna så att vi lättare kan njuta dem. Är kupan tillräckligt stor och genomskinlig så spelar det inte så stor roll hur glaset är utformat. Faktiskt.
Det viktiga är att du hittar ett glas som du trivs med, tycker är snyggt, ligger skönt mot läppen och passar din plånbok. Den stora skillnaden mellan Riedels alla specialglas, Orrefors Difference, ISO-glaset, Open-Up och Ikeas billigaste vinglas är mer eller mindre estetisk. Det ligger ett stort värde i upplevelsen av ett elegant, tunt, välbalanserat glas. Det känns lyxigt och bidrar till den sensoriska upplevelsen. Men bidraget till smak och doft är kraftigt överdrivet.
Själv har jag universalglas jag använder för de flesta viner, jättelika ”ballongglas” från Kosta Boda för stora och mogna viner samt champagneflöjter. Det räcker för mig. Jag förstår faktiskt inte ens konceptet att ha olika glas för rött och vitt.
Dock ska sägas att det är en briljant idé med en specialiserad glasserie som exemplevis Riedel Sommelier...om man vill sälja många och dyra glas.
Kommentarer
Vi fick vinglas av en kompis som är vinexpert "oenologue" som man säger här. Det var tvà olika modeller, en till röda Bourgogne-viner och en till röda Bordeaux-viner. Ena modellen var lite bredare än den andra som var djupare, detta för att framhäva smaken av just det vinet.
Till kompisens stora bedrövelse klarade vi aldrig av att komma ihàg vilket glas som var till vilket vin. Dessutom dricker vi aldrig Bourgogne och jag gillar bäst viner fràn Touraine och Alasace.
Jag köpte vinglas på Åhléns i någon typ av billig kristall; tunna och fina och kostade 40 kr stycket :>
Glasets form för smaken är enormt överdriven och bygger enligt vad jag läst på felaktiga tolkningar av gammal forskning (vilket Riedels VD intressant nog till och med medgav i en intervju jag läste i en tysk tidning för några år sedan) – dess betydelse för doften något mindre överdriven.
Bra att du tar upp den estetiska parameterns betydelse för den sensoriska upplevelsen; troligen har detta än större inverkan i många fall. (I det fallset har ovan nämnda glasproducent, till deras försvar, vissa poänger (i och med halten blymönja m.m.)).
Standardlas plus stora kupor är fullt nog, och olika för röda och vita känns som du säger oftast som en onödig uppdelning (även om jag gissar att det blir fler röda än vita i de stora glasen).
Själv har jag också köpt på mig ett lager tyska standardprovningsglas då de är skamligt billiga, något som inte heller skall underskattas när kvantiteten är i fokus (mer pengar till viner att prova), samt att de är praktiska att ha som utflyktsglas.
Intressant! Tack för den infon.
Men vad gör man om man som jag är notoriskt klumpig och slår sönder vinglas bara genom att titta på dem ("Women who stare at glasses", kan det bli en uppföljare till Clooneyfilmen?).
Vi köper billiga, papperstunna IKEA-vinglas i sexpack. Det brukar finnas två kvar efter en månad och efter ännu en månad får vi åka och köpa nya. Det känns inte riktigt bra, men att köpa kvalitetsglas känns ju som att kasta pengarna i sjön om jag ändå bara ska slå sönder dem.
Den som kommer på okrossbara vinglas som inte är gjorda i plast borde få ett nobelpris.
@Margit: Schott-Zwiesel tillverkar glas i vad de kallar Tritan-Kristallglas (vad de faktiskt består av vet jag inte). De upplevs som vanligt glas i kvaliteten och håller i alla fall för fall på stengolv från nån meters höjd när jag testat i en galleria.
Kanske kan vara någonting för dig.
Med tanke på kvaliteten på Clooneys senaste œvre, hoppas jag för allas vår skull att det får förbli fritt från uppföljare.
Open-Up använder jag själv som universalglas. De är också nästintill okrossabara. Finns bland annat här: http://www.vinkallarbutiken.se/
Tusen tack för tipsen! Blir nog Open-Up eftersom jag har en benhård tilltro till auktoriteten Anders Öhman. Men kan någon slå sönder okrossbara glas så är det jag... Återkommer med rapport!
Margit: Auktoriteter är inget värda om de inte ifrågasätts.
Anders: Jag vet, men det är ju lördag och jag är lat. Ibland är det ganska skönt att inte ifrågasätta. Men hostar jag upp 500 pix för fyra glas och de går sönder vid första beröringen lär du få dina fiskar varma. :)
Hej Anders, jag håller med om att man klarar sig bra med tre olika vinglas. Däremot dricker jag ofta gärna champagne i vinglas och väljer hellre eleganta viner som barolo och bourgogne till ballongkuporna. Slår också gärna ett slag tulipanglas till all sorts destillat.
http://kortomgott.taffel.se/2009/05/29/glaset-vinets-basta-van/
Alf: Håller med dig om att komplex, mogen champagne gör sig bäst i vanliga kupor. Vardagsskumpa däremot tycker jag är bättre ur en liten strut.
Och iskall...
Allt ovan håller jag med om - vin är vin är vin och glasen ska inte spela någon roll. Det är bara marknadsföringstrix att ha olika glas till olika viner. Men ändå kan du känna skillnader. Det finns ett litet ställe i Stockholm som håller glasprovningar - totalkorrumperat eftersom de säljer glas - men du kommer att bli förvånad.
En sak som är ganska enkel att visa är att vanliga konjakskupor lyfter fram spritsmaken medan andra glas tar fram smaken istället.
Öl- och vinmagasinet vid Odenplan. Jag har inte varit där själv men jag har sett för många människor som blivit omvända för att negligera det hela... :-)
Själv har jag Riedels bourgognekupor och Juhlins champagneglas och vitvinsglas. Och farmors wiskeytumlare med guldkant!
Jag håller inte med om att glasets roll är liten. Däremot är den olika stor på olika viner och olika personer upplever olika stora skillnader, vilket beror på att vi alla är skapta olika i käften.
Vi har Riedelglas och brukar roa gäster med att servera samma vin ur olika glas, en del vägrar tro att det är samma vin. Men vad de föredrar varierar faktiskt en smula. Tack vare Riedel har jag återupptäckt ekad chardonnay som jag hatat länge. Bordeaux och bourgogneglasen gör också enormt stor skillnad.
´
Anders: Open up glömde jag, bra tips.
Margit: För kännedom kostar Schott-Zwiesel ca 8€ per glas om du köper över nätet, men jag håller med Anders om att Open Up är utmärkta.
Lisa: Det som är överdrivet är glasets betydelse för just smaken (endast grundsmaken alltså, eller kom vi fram till ett annat begrep i den där diskussionen på taffel för ett tag sedan?). Det är just teorin att smaklökarna är uppdelade i specifika isolat i munnen och på tungan, som Riedel gör en sådan sak av i sin marknadsföring (men som deras VD alltså i en intervju sade sig veta var till stor del felaktigt). Fråga sig kan man vidare om inte den individuella munkonstruktionen tillåter större tungträffsfluktuationer på än glaskompaniers beräkningar av glaskantens vinkel i förhållande till populationens genomsnittliga orala fysionomi :)
Den nostrilsensoriska upplevelsen däremot är klart påtaglig, och jag är av flera anledningar förtjust i ovan nämnda företag. (För intreserade kan jag nämna att man på oewi.at kan köpa Vinum-glasen för ca 8€/st (ca 250 kr/st. i Sverige).)
johlie: Hade lite bråttom där! Jag anser att både smak (till viss del, mest beska som t ex i ek) och doft (mer) ändras markant i olika glas. Och det märkligaste av allt: temperaturen tycks olika för vissa viner.
Men jag tror att olika individer upplever skillnaderna olika starkt. Förmodligen är det därför meningen går isär om glasens användbarhet.
Lisa: Åh, detta är ju jätteintressant. Jag skall onekligen vid tillfälle testa med dina observationer i åtanke. Vad har du för teorier kring orsakerna, och hur är det egentligen med smaklökarnas spridning i munnen?
Som vanligt med den här typen av ämnen är det svårt att finna forskning kring den. Jag har dock funnit och slängt iväg fjärrlån på två till synes seriösa avhandlingar från universitetet i Dresden:
– Hüttenbrink KB, Schmidt C, Delwiche JF, Hummel T (2001) Der Genußvon Rotwein wird durch die Form des Glases beeinflußt.
– Hummel T, Delwiche JF, Schmidt C, Hüttenbrink KB (2003) Effects ofthe form of glasses on the perception of wine flavors: a study in untrainedsubjects.
Jag lovar återkomma då jag läst dessa.
Eftersom jag som ett experiment följer Alf Tumble i spåren under februari och nektarn nekas njutas, får detta bli substitutet och sänglektyren fram till mars månad.
Spiegelau gör snygga glas som håller, om man inte tappar dem i golvet, de är vettiga i pris och finns i flera storlekar. Storlek, form och tillverkningssätt spelar roll. För vinets doft och smak är det särskilt storleken som har huvudrollen tycker jag och det experimentet gör man lätt själv genom att jämföra. Sedan behöver man ju inte alltid bry sig så mycket om det, vin är vin liksom;-). Viktigast ändå är nog att glasen inte har "skåpdoft" eller diskmedelsrester.
Sedan jag skrev detta har jag och min kollega tillsammans med Anders Fagerström på Sydsvenskan gjort ett stort, blint test med 12 deltagare. Resultatet blev MYCKET intressant. Återkommer i detalj efter att artikeln publicerats.
Sidor