Första bladen!
Första bladen! Första bladen! Trot eller ej men där på Möllevångstorget var sabziståndet med innehavaren gastandes med en vit plastpåse på huvudet som skydd mot regnet. Jag hatar att bli blöt och jag hatar att bli kall. Jag var alltså på så sjukt dåligt humör men tinade lite av bergen med spenat, dill och tareh, den platta persiska gräslöken. De gav hopp inför sommaren som är bästa säsongen för persisk mat. Sedan klappades jag på axeln av en vän som slog följe och så hejade jag på Kinga. Några affärer och gallerier senare tog jag och vännen skydd på kaffebaren. Det var vi inte ensamma om och rutorna immade igen i omgångar. Tacka vet jag värmen från människor omkring mig när vädret sviker.
Det där var för snart två veckor sedan. I lördags var det sommarväder och picknick hela ljumma kvällen. Ingen torghandling för lagom till helgen levererades vår första låda från Årstiderna. Från och med nu får jag bara äta låda säger min kille. Det återstår att se om hans lådfascism vinner över mitt torgberoende.
Kommentarer
Jag är ganska säker på utfallet.
Jag har svårt att se den fascism som skulle kunna avmatta ett torgberoende. Framför ett sprittande torg känns allt möjligt. En låda kan varken framkalla illusionen av att man är en dussinhövdad familj som måste handlas till eller stå för de glimrande mänskliga möten som plötsligt uppstår.
Vi kanske till och med ses på Vaksalatorg i sommar ;)
Vill bara säga, att det är kul att du är i gång igen med din "matblogg". Det är inspirerande och härligt att följa den på olika sätt. Jag har saknat det! T o m min hemstad Uppsala blir omnämnd, Vaksala torg. Jag gick ju i Vaksala skolan på högstadiet. Men det är ju nu många, många år sedan.
Idag är det underbar sol, blå himmel och lite skyar bara.
Allt gott, Kram
Ja, nu är det vår! Tycker verkligen om tahre. Försökte tubba sabzi-säljaren att bli återförsäljare, men han sade att han inte "behövde" det. Bra business, uppenbarligen ;)
man kan ju inte försmäkta alldeles såhär utan årstidernalåda så i lördags var det jag som styrde kosan mot torget och sabziståndet för dille på dill. hittade även väldigt trevlig och späd purjo samt de obligatoriska tiokronorkilotkravbananerna. vill tipsa om att de har finfin ruccola från bunkeflostrand på ica supermarket söder.
Oj, underbara senvår/för-försommar med alla smakfulla och super nyttiga blad som naturen ser till att vi får när dem mest behövs... plockar mest i trädgården och i närområdet (bor i förorten nära naturen). Fick igår kväll recept på dolmar lagade på stora vildväxta maskrosblad av min turkiska granne. Provar i helgen! :D
Tyvärr har "torg" handeln försvunnit från min förort (finns kvar i Alby, tack och lov) och har förflyttats till fashionabla Bondens marknad på Södermalm (under helgerna, förstås, då jag inte behöver åka in till stan för att arbeta utan helst vill hålla mig till min "hood"... luktar diskriminering... hmmmm). Trist men gastronminördnarna måste få sitt också.
Emma, precis så upplever jag torget! Bara ibland är jag något sluten och tycker att det blir för buffigt. och skuffigt. Riktigt trångt har jag inte upplevt Vaksala torg. Kanske vi ses där, det blir alltid en tur till hembygden på sommaren. Jag kommer att känna igen dig.
Blev lite tagen av hur gott tareh är, i år igen ;) Undrar om herr sabzisäljaren inte vååågar göra affärer med dig, Anna?
Tack för tips, Marcus! Älskar matshoppingtips. Tyvärr har jag varit dålig på att det med mig på sistone.
De där dolmarna vill jag höra mer om! Tråkigt att torghandeln inte finns kvar i Alby. På ett sätt är Möllevångstorget Malmös Södermalm. Vad jag vet finns inte mycket till torghandel i förorterna här heller. Men stan är ju så liten...
@Sofia: jo, i Alby finns den kvar men inte i Fittja (med 7000 invånare varav de flesta aldrig varit i Stockholms innerstad (vill påpeka att promenad från Fittja till Alby är super jobbig och inget en vanlig människa vill göra bara för att köpa ordentlig koriander). Det finns ett par lokala affärer som säljer "exotiska" livsmedel (he he, ibland vet man inte vad det är man köper, men att fråga och få tips är alltid trevlig). Dock har vi förlorat just friheten, människokontakten, skvallret, smakandet, receptutbytet mm som torgförsäljning ofta ger. Allt detta finns inte längre i min förort. Åt andra sidan är en del av idéen att åka lite T-bana till Skärholmen (men vad händer med den lokala tanken om vill gör så?).
Återkommer efter helgen då vi ska prova maskrosdolmar! :D Mums!
Jag kan ha viss förståelse för lådfashismen i teorin, men i praktiken är det ju heeelt omöjligt att hålla sig till en källa av inspiration. Det ligger i matnördens natur att drömma sig bort, ut till nya jaktmarker. Ständigt, man tittar och letar alltid, och vill inte bara gå hem till sin låda.
Jamen visst, man blir rebellisk för mindre. Ok, det ligger en spänning i utmaningen att bara äta låda men jakten ger större kick.
Sidor