The Flemish Primitives: En smakstart för boken
Tack vare anslaget från Formas kan vi bege oss på en kick-off-resa till Belgien. Kick, som i smakkickar närmare bestämt. Vi beger oss till konferensen med det tämligen anspråksfulla namnet The Flemish Primitives. Ett internationellt seminarium om smakkombinationer med utgångspunkt i molekylär gastronomi. Talarlistan är imponerande. Bland annat Ben Roche från Moto, Peter Barham och Heston Blumenthal.
Hypotesen som ligger till grund för konferensen är följande: Om två ingredienser delar en eller flera tongivande aromämnen, eller aromämnen med liknande strukturer, är sannolikheten stor att de kan kombineras med framgång.Till exempel innehåller bananer en hel del av aromämnet eugenol som också dominerar hos kryddnejlikor. Alltså kan de ingå ett lyckligt smakäktenskap. Vår nätbekant Martin Lersch organiserat hetsjakter på recept med roliga smakkombinationer som just banan och nejlikor. Förhoppningsvis hinner vi sammanstråla med honom på konferensen, vi har tidigare endast haft mejlkontakt. Hans välskrivna blogg är en stor inspirationskälla.
Med ledning av arommolekylernas likheter föreslås även kombinationer som jasmin/lever, jordgubbar/koriander karamelliserad blomkål/kakao, kakao/kummin, kantarell/aprikos och iransk kaviar/vit choklad.
Ni som följt mina skriverier vet att jag är tämligen kritisk till teorin. Jag håller på att formulera mina ståndpunkter i frågan succissivt här på bloggen; som ett slags alternativ teori.
Flera av er har efterlyst litteraturlistor och recept. Ha tålamod! Formellt börjar inte bokprojektet förrän nästa år och då blir det mer experiment, recept och resultat. Första tiden blir dock mest en intensiv inläsning och inventering av befintliga resultat. Läslista och recensioner kommer publiceras allt eftersom vi plöjt igenom litteraturen.
Kommentarer
Denne måneden er det karve (sv.: kummin) og sjokolade/kakao som skal kombineres. Les mer her om hvordan du kan delta i TGRWT #13.
Jeg har allerede for lenge siden testet en sjokoladekake med tysk sauerkraut og denne ble virkelig god!
oh. Brugge är en trevlig stad, och konferensen låter intressant oxå. skall bli spännande att läsa rapporterna därifrån.
Have fun! Om man hade pengar till sådant där så skulle man lätt åka.
På Chocolat i Linköping smakade jag en chokladpralin med surdegssmulor. Fungerade förvånansvärt fint. Det kanske finns ett molekylärt sammanträffande där med.
Omöjligt att hitta en kontakt adress på denna sida.
Hursom så skulle jag vilja veta vad som är bäst med pås-te om man på slutat bara ska ta ur påsen eller lägga tepåsen i skeden och surra snöret runt så man trycker ut det sissta. Vad får man ut då, bara det bätska eller det bra ?
merlin: om du går in på sajtens förstasida hittar du fliken medarbetare.
Det som är intressantast är förmodligen hur länge du har i tepåsen och låter den dra innan du pressar den. och vilken sorts te det rör sig om. Olika ämnen extraheras olika snabbt. Jag tycker helt enkelt att du ska kolla själv vilket du gillar bäst.Gör två tekoppar samtidigt och prova båda metoderna och jämför.
Sidor