Fläsk och söner – grisbibeln!
Missnöjd med julklapparna? Lämna tillbaks dem och köp årets coolaste kokbok istället: Pork & sons av den franske kocken Stéphane Reynaud. Det är en engelsk översättning, utgiven av Phaidon, från det franska originalet som kom 2004. För älskare av griskött är den mer eller mindre ett måste, både för de otaliga läckra recepten (saltinbakad karré med ingefära, grisfötter med valnötsolja och karamelliserad lök, rimmad skinka med honung och nejlikor, fläskconfit och otaliga korvar och terriner, smörgåsar och grytor) och för historierna om författarens farfar och far, båda hängivna charkuterister i den sydfranska byn Saint-Agrève, och andra griskännare.
Hela boken är stilenligt skär och onekligen en del av den spännande heladjuret-trend som bara tycks bli starkare. Stephane Reynard driver till vardags restaurangen Villa 9 Trois i Montreuil ganska nära Paris.
Kommentarer
Jag fick den här i julklapp! Underbar, även om den som första steg inspirerade mig till att laga ett gammalt river café-recept på fläskkarré kokt i mjölk med citronskal och salvia.
Gris känns helrätt och alla andra billiga styckningsdetaljer snart är lågkonjunkturen här och då måste krogarna fixa marginalerna med långkok och mindre file! Dessutom en file kan ju vem som helst steka. Ett långkok kräver tid vilket vi inte har så det måste bli nästa trend på krogen. Mer mormorsmat!
Jag har gått och spanat på den där boken superlänge och nu fick jag äntligen energi nog att köpa den och Fergus Hendersons båda böcker. Det kommer bli hur spännande som helst! tack för tipset!
Sidor