Fiskgryta med tomat
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7999","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-367","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"fiskgryta-med-tomat_tomater","alt":"fiskgryta-med-tomat_tomater"}}]]
Fiskgryta är en fantastisk uppfinning. Man (läs jag själv) behöver bara rocka loss lite mera i köket och våga testa olika saker. Det är inte så komplicerat med fisk som man ibland inbillar sig. Här har jag använt tomat på burk men har man egna tomater som fortfarande mognar i växthus eller upp-och-ner-vända plantor hängande i ett soligt fönster så är det självklart att sådana har en god smak och passar bra i en gryta. Skålla och skala dem innan de ska användas.
Fiskgryta med tomat
Receptmakare: Kinna
Portioner: 2
Tid: 45 minuter
Fiskgryta kan man variera i det oändliga. Här har jag valt att göra en mycket enkel sak som ändå är smakrik. Servera gärna med ett gott bröd.
- 2 stänger stjälkselleri
- 2 små morötter
- 1 liten lök
- 1 burk hela tomater (400 g)
- 2 dl vatten (alt vitt vin)
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 lagerblad
- 4 vitpepparkorn
- 1 tsk torkad körvel
- smaka av med citronsaft om du inte använder vin
- salt
- Tärna selleri, morötter fint och hacka löken.
- Fräs lätt i en kastrull.
- Häll på finfördelade tomater, vatten (vin).
- Tillsätt fiskbuljongtärning, lagerblad och vitpepparkorn.
- Låt koka ihop ca 15 min.
- Tillsätt därefter valfri fisk och körvel och låt puttra tills fisken är klar.
- Strax före servering blandas räkor försiktigt i och grytan smakas av med citron och salt.