Fet alkemi: Att göra guld av grädde
"Mamma mamma mamma, kan jag få göra smör?" var en vanligt förekommande fråga hemma när jag var liten. Ibland tröttnade min mor på att få hål tjatat i huvudet och då fick man dra fram elvispen och en tetra grädde. Det är så man roar sig på landet.
Enligt familjelegenden hade jag redan som späd telning hade en intensiv kärleksrelation till smör. En gång som tvååring råkade mina föräldrar lämna mig lite för nära mejeridisken på Stig Nilssons Livs i Böda. När de hittade mig igen hade jag skalat ett paket extrasaltat smör som en banan och satt glatt och mumsade i mig. Och jag minns fortfarande den blandning av förtjusning och avundsjuka med vilken jag betraktade min far när har bredde tjockt med smör på pepparkakan - en njutning som var förbjuden oss barn.
Och nu är jag vuxen och får göra smör när jag vill. Det, alkohol och sex är ungefär det som väger upp sorgen över att inte längre kunna somna i soffan och halvslumrandes bli buren i säng av pappa.
Smör
Receptmakare: Alltså jag har INTE kommit på det själv. Någon fick någon gång en lysande ide i närheten av en ko och det är i den traditionen jag verkar.
Portioner: Beror på om du äter det med sked eller på smörgås, men lite mindre än 500 g
Tid: 14 timmar
Om solsken var fett. Kärnmjölken bakar du förslagsvis ett bröd på som du använder för att forsla in smöret i munnen.
- 1 liter 40%-ig grädde
- 1 dl filmjölk
- flingsalt
- Blanda grädde och filmjölk i en bunke. Täck med plastfolie eller en handduk och ställ svalt 10-14 timmar. 15 grader är lagom.
- Nu har grädden tjocknat lite och luktar fräscht syrligt.
- Ställ in 2 dl vatten i frysen ungefär en halvtimme innan smörmakandet.
- Ta fram elvispen och vispa grädden.
- Förbi något du skulle kunna ha på tårtan.
- När fettet börjar klumpa ihop sig och det börjar skvätta små små droppar kärnmjölk ur bunken tar du fram ditt iskalla vatten ur frysen och häller i det i bunken. Det är inget livsviktigt steg, men det gör smöret kallare och får det att klumpa ihop sig till större korn. Vispa någon minut till.
- Ta fram en sil och en silduk och pressa ur kärnmjölken med ett ganska hårt tryck.
- Lätt tillbaka smöret i bunken och häll på kallt vatten. Vispa smöret ett par varv. Sila på nytt genom silduken. Upprepa tills vattnet är helt klart. Ju bättre du sköljer ur kärnmjölken, desto hållbarare blir smöret. Försök pressa ut så mycket vatten som möjligt genom silduken när du sköljt klart smöret.
- Sista steget nu, och det enda som är riktigt jobbigt. Smöret ska ältas, och det är precis lika trist som det låter. Bearbeta smöret med en träslev. Du kommer märka att det rinner vatten ur smöret och det häller du av allt eftersom. När det inte längre kommer något vatten (eller när du inte orkar hålla på längre) blandar du ned en rejäl nypa flingsalt, lägger ditt feta guld i något lufttätt och känner dig rik.
PS Alla som på något vis är intresserade av smör bör omgående följa Vallmobackens Patrik Johansson på twitter. Det är inte alla som föräras ett sådant lyriskt reportage i The Guardian.
PPS Vill man göra osyrat smör så struntar man förstås bara i filmjölken och syrningen. Det smakar helt annorlunda och många av de typiska smörtonerna saknas. Å andra sidan smakar det som ett koncentrat av söt grädde, och det är inte så dumt det heller som variation.
Kommentarer
Kan man använda någon annan syrad mjölk/grädde än filmjölk som t.ex. grekisk yoghurt eller smetana? Eller blir det fel kultur i smöret?
Agneta, jag har själv inte testat någon annan kultur (än), men det kan man helt klart. Resultatet blir ju lite olika beroende på vad man använder för bakteriekultur, så det är helt klart värt att leka sig fram!
En liten sidonot är att Patrik Johansson på Vallmobacken experimenterar med bland annat grönmögelkultur och getost i grädden. Sjukt spännande!
I Norge är det vanligt, om inte standardförfarande, att syra med rømme (en smetanaliknande, och minst lika god produkt). Vanligt är också att göra smöret endast på rømme, och helt utesluta grädden.
Åh, rømme är verkligen gudomligt gott. Nu måste jag fixa någon som kan köpa hem det åt mig!
Jag syrade med 1 dl smetana för det hade jag hemma. Underbart gott blev det :->
Priset blir ju inte mycket högre än köpesmör heller.
Agneta: Jag syrar med smetana nu. 50/50 smetana och ekologisk grädde. Hoppas det blir gott.
Hittade hit – igen – via Fjällmor idag och inser hur mycket jag har saknat dig! Du skriver fantastiskt och jag kan knappt bärga mig innan jag kan köpa grädde och fil/smetana. Det blir en viss inbyggd fördröjning i spontaniteten när man bor på landet. ;-)
Första batchen nu gjord. Blev 200g CF och 350g grädde som fick stå en dag i rumstemperatur. Fästade ballongvispen och ställde mig i badrummet och vispade loss. Tvättningen gjorde jag helt enkelt förmedelst knådning med händerna i en balja kallt vatten och var hur enkelt som helst. Smaken är underbar, trots att de inte var någon högkvalitativ grädde, och mognade en hel del till nästa och nästnästa dag.
Skall testa med längre fermentering nästa gång tror jag, och kanske nån annan kultur, eller en blandning av CF och Schmand.
Jag prövade precis att göra en laddning, tyvärr bor jag utomlands så ingen tillgång på filmjölk så jag använde Grekisk naturell youghurt istället.
Följde receptet till punkt och pricka. Tyvärr märkte jag ingenting av att smöret skulle vara syrat utan det smakade i princip som övervispad grädde. Funderar på om det kan ha något med temperaturen att göra, jag hade 15 grader men kanske ska gå upp mot 20?
andreas, jag undrar om det var levande yoghurtkultur eller inte? Det är egentligen det viktigaste. Att syrakulturen är aktiv och därmed kan kicka igång i grädden. Det är inte alltid den är det, ibland är den syrad och sedan pastöriserad. Och olika laktobacillusker trivs i olika temperaturer, så varmare kan ev vara en ide om det är så att det är en levande kultur.
Tack för input! Det är möjligt att den var pastoriserad, ska göra ett försök med den här nästa gång. Den har levande bakterier i sig så det borde ge nån typ av resultat.
http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=256528888
Sidor