En av de dummaste och mest kontraproduktiva idéer som finns just nu är att man måste gå all in eller inte alls. Ska du börja springa? Anmäl dig till maraton! Känner du dig hängig? Gå på hawaiiansk tarmrening och en tvåveckors cleanse. Köttångest? Bli vegan! De flesta börjar storslaget och misslyckas. Orsaken till vårt märkliga beteende är att vår hjärna är besatt av att dela in saker i stränga kategorier. Vi lär minsta barn att dela upp världen i rätt och fel, ond och god. I själva verket lever vi i en komplicerad värld av gråskalor. Ett sätt att lura hjärnan är att skapa nya kategorier. Visserligen med regler, men med befriande fusk inbyggt. Realistiskt, helt enkelt. VB6, vegan before six, är just en sådan kategori.
För några år sedan var matskribenten Mark Bittman i så dåligt fysiskt skick att hans läkare satte ner foten. Men hur kan en superkunnig matskribent äta sig sjuk? Dåliga matvanor har sällan med informationsbrist att göra. Det handlar dels om att matföretag tjänar mest pengar på skräpmat och att de har miljardbudgetar för att få oss att köpa käket. Dels att vi är genetiskt programmerade att till varje pris undvika näringsbrist. Dessutom avgör livssituationen hur enkelt det är att äta nyttigt. Olika individer reagerar dessutom mycket olika på mat och upplever hungerkänslor olika. Var snäll och blanda inte ihop matvanor, kunskap och karaktär utan vidare!
Mark Bittmans läkare föreslog att han skulle äta veganskt. Vilket för många matälskare skulle vara som att amputera ett ben. Mark Bittman kompromissade och bestämde sig för att inte äta något animaliskt före klockan sex på kvällen. Med undantaget en pytteskvätt mjölk i kaffet. Idag är han frisk och tjugofem kilo lättare. Och han upptäckte att han blev mer noga med vad han stoppade i sig även på kvällarna. Det räcker inte att vara vegan på dagen och sen trycka i sig en grilltallrik med extra allt så fort klockan slår sex.
Att dieten blev en succé för Mark Bittman beror inte på att det är något magiskt med den, utan att det helt enkelt var ett sätt att äta som passade just hans liv. Det är det som är hemligheten: att hitta en kategori som passar just dig. Få och lättbegripliga regler underlättar när man vill ändra kostvanor. VB6 innebär en enda enkel regel -- hur mycket lättare kan det bli? Det smarta med dieten är att själva fuskandet är inbyggt. Ser du en maffig croissant eller en näpen laxkanapé? Köp och spara till middagen! Och om du är sugen på en hamburgare på lunchmenyn är det enkelt att avstå när du vet att du kan ta en köttbit på kvällen. Det här gör att den som kör VB6 inte misslyckas lika lätt.
Finns det nackdelar? Naturligtvis! Alla blir inte friska och smala av att äta mest veganmat. Chips, mycket godis, öl och vin är veganska. Man behöver inte anstränga sig mycket för att få till en riktigt kass sockerknökad, farligt näringsfattig vegantillvaro. En del blir inte mätta eller trivs så dåligt med veganmat att de tröstäter skräpmat eller kompensationsfrossar på kvällen. Andra tillhör den grupp av befolkningen som inte mår bra av mycket kolhydrater, då är det svårt att få ihop vettiga veganmåltider. Inte omöjligt, men svårt. Men summan av kardemumman förblir: Chansen är stor att du äter betydligt mer grönsaker och okynnesäter mindre med VB6.
En annan nackdel är att menstruerande kvinnor och andra med stort järnbehov absorberar mer järn från maten om de äter små mängder kött, fisk och skaldjur till varje måltid, i stället för att koncentrera det till en enda måltid. Vissa typer av animaliskt protein underlättar nämligen järnupptaget. Visserligen innehåller en bra vegankost mer järn än laktovegetarisk mat -- eftersom den inte innehåller en massa järnfattiga mejeriprodukter. Eller ägg, som faktiskt hämmar järnupptaget. Men på grund av att järnet i vegetabilier absorberas sämre än hem-järnet i kött, fisk och skaldjur kan det ändå bli knepigt för dem med stort behov. Ett litet järntillskott rekommenderas för dem som ligger i riskzonen. . Tillskott av B12 är bra för alla som inte får i sig mycket mejeriprodukter, en hel del epidemiologiska studier tyder nämligen på att B12 i just mejeriprodukter absorberas bäst. Och även allätare kan ha dåliga värden, det verkkar som om absorbtionsförmågan är det avgörande. D-vitamin är något som de flesta i solfattiga länder kan behöva, inte minsst de mörkhyade av oss, eftersom förstadier till vitamin D bildas i huden.
Det här är ett sätt att äta som passar mig perfekt. Det lustiga är att jag åt ungefär så redan innan jag hörde talas om Bittmans diet. Ett tecken på att det ffaller sig ganska naturligt. Sugen att testa? Här är några av Mark Bittmans bästa veganrecept. Nedan ser du några av mina veganska favoriter. Berätta gärna i kommentarerna om du testat VB6 eller vad du tycker om idén!
Det här är första delen i en evighetsserie om olika strategier för att äta nyttigare, klimatsmartare och mer miljövänligt. Samt godare och roligare, förstås. Jag kommer att ta in några gästskribenter som berättar om sina bästa knep.
PS. Jag har viss förståelse för att de som är Veganer av ideologiska skäl ogillar att andra tafsar på deras titel. De anser att Veganism är en livsstil och ett ställningstagande på fler nivåer. Bland annat att djurtestade produkter, honung, ylle och läder undviks. Därför stavar jag renodlad Veganism och Veganer med stort v för att skilja det från enbart sättet att äta utan animalier.
Tips!
- Börja eventuellt lite mjukt med att köra lakto-ovovegetariskt före sex i några veckor. Eller stanna där. Jag föredrar veganskt, den maten är godare.
- Fusk under dagen? Kompensera med en vegansk middag på kvällen eller en annan dag.
- Krävs det lite fisksås i thaisoppan eller lite smör i linssoppan för att göra dig lycklig? Kör på! Kompensera med en veganmiddag i veckan.
- Investera i roliga veganska produkter: Seitan, tahini, mandelsmör, tofu, goda kryddor.
- Köp inte hem: vegangodis. Frestelsen blir stor att du äter av det i stället för riktig mat för att fixa vegankravet under dagen. Godis en dag i veckan!
- Glöm inte att umami ger must! Miso, soja, torkad svamp, torkade tomater etc ger djup
- Se till att alltid ha veganska grytor i frysen och burkar med bönor och färdiga veganska pålägg hemma. Jag gillar Anammas vegobullar.
- Leta efter vegansk mat från andra matkulturer. Där dfinns ofta mångtusenårig erfarenhet av vegetabilisk mat. Indiska kokböcker är guldgruvor!
Finns det något roligare än att öppna paket? Ja, kanske att hitta något riktigt fint i det. Ögonbedövande färger, rungande smaker och kontrasterande konsistenser ryms i det här lilla paketet som får smak och färg genom en vända i mackjärnet. Du behöver den typ av mackjärn som inte gör trianglar av varma mackor utan lämnar dem ganska intakta. Har du det är det här förmodligen en i en långrad av ljuvliga snabblagade måltider. För du kan peta in nästan vad som helst. Och du kommer snart att inse att de där resterna som häckar i kylen förvandlas till tillgångar.
Med jämna mellanrum tänker jag: Så här kan det bara inte fortsätta. Det är inte möjligt att äta så här mycket burktomater. Men samma kväll står jag likförbannat med tomatburken i handen och ett fåraktigt leende på läpparna.
Men vad ska man ersätta tomaterna med? Tja, ett av mina hetaste kandidater är plommon. Du kanske redan har ett par påsar i frysen? Annars kan du köpa fina små frysta plommon på Picard, som jag gjorde. Efter att ha provlagat receptet en gång insåg jag förstås att det blev ännu godare med en burk tomater också. Och vad ska man ha principer till om inte för att bryta?
Kalonji kallas ockå nigella och ar en dov, lite jordig smak som passar ovanligt fint till plommonen. Du hittar dem i Mellanöstern-affärer och på t ex Govindas vid Fridhemsplan i Stockholm. Där hittar du också hing, ett fantastiskt preparat som gör vitlöksallergiker lyckliga. (Men fråga dem först så att de är med på noterna.)
Mindre kolhydrater? Minska mängden plommon, öka mängden tomater. Ersätt en del av kikärterna med två stora tärnad zucchini som rostas på samma vis som rödkålen.
Veganskt? Ersätt ghee med kokosfett. Servera med hårt rostade cashewnötter för mer fyllighet.