Exklusivt: Granatäpplena från Iran har landat

Det var två år sedan sist så skynda att fynda på Nassim livs eller Tehran Supermarket, båda vid Möllevångstorget i Malmö!

Kommentarer

8 svar till ”Exklusivt: Granatäpplena från Iran har landat”

  1. Sofia, skulle inte du kunna berätta lite mer om olika sorters granatäpplen?

  2. Emil O

    Jaaaaaaa! Jag är med Anna här. Älskar granatäpplen men vet för lite om dom, upplys oss kära du!

  3. Kräftnytt

    Hej.

    Vi är kräftsn och räkan, reportrar från Kräftnytt, och vi undra om vi kan få en intervjumed dig?

  4. Anna och Emil: Oj oj, jag kan inte påstå att jag vet så mycket om granatäpplen jag heller mer än att jag har åsikter om vilka som är godast…

    Välkomna Kräftan och Räkan, för kreddiga Kräftnytt ställer jag alltid upp, fråga på bara! :)

  5. Jag gillar granatäpplen och de är nu i säsong runt Medelhavet. Jag är särskilt förtjust i att göra en vinägrett på saften av granatäpplen med olivolja på mogna oliver från Ligurien till kronärtskocka (lätt stekt och rå blandat, naturligtvis den med piggar på som man hittar i Italien). Funkar perfekt till många skaldjur. Hyvlad parmesan är också bra till.

  6. Smaskigt Mikael, det ska jag prova! Försök gärna få tag på iranska granatäpplen för de är godast enligt mig.

  7. Sorry om jag inte tittat förbi på ett tag. Jodå, jag har ätit Iranska granatäpplen och visst finns det jättefina sådana. Men det är ju inte så att det bara finns en sorts granatäpple i Iran, utan snarare 700-800 olika sorter. De kommer i alla möjliga färger från vitt till svart och allt däremellan som ljusgul, mörkgul, orange, rosa, röd och violett, ja till och med bruna. Smakvariationerna är lika stor från ettersurt eller bittert till honungslen sötma.

    De för mig godaste granatäpplena jag ätit, oavsett typ, alltså färg och smakinriktning, har varit sådana som fått mogna på trädet och sedan inhandlats i närheten av där frukten vuxit. Det gäller oavsett om det varit granatäpplen från t ex Sicilien, Malta eller från sträckan mellan Menton och San Remo. Kanske är ändå de från Laura i Ventimiglia de bästa jag ätit. Jag vet inte vad hon gör med sina frukter och grönsaker. Hon har också bland de mest fantastiska citrusfrukter jag träffat på. Bland annat hennes mandariner, både stora som grapefrukter och små som kastanjer, är helt enastående.

    Just till skocka söker jag efter granatäpplen med lagom syra.

  8. Gott det låter Mikael och bra att du förtydligar! Bäst smakar granatäpplena såklart på armlängs avstånd från trädet. Till sverige kommer det antingen gula eller röda granatäpplen (vad jag har sett hittills), från söta till kärva. Min erfarenhet av iranska (röda) granatäpplen i Sverige är att de smakar mer, de turkiska är ofta bra också. Jag tycker de har lagon syra.

Fler inlägg