2010-01-18 av Sofia Gustafson...
För ensamma i mörkret: Pumpachili med svarta bönor, ancho och chipotle
När man inte har någon att leka med för att gamla vännen och nyfunna hundkompisen har åkt hem. När man inte har sett solen på några dagar eftersom himlen är rekordgrå. Då får maten jobba upp humöret ännu mer än vanligt. En trösterik värmande chili med färg, doft och hetta är vad som brukar få fart på mig igen.
Pumpachili med svarta bönor, ancho och chipotle
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4-6
Tid: 1 1/2 timme
Quesadillas, majschips, crème fraîche, smulad getost och kålsallad är exempel på goda tillbehör.
- 750 g pumpa, gärna butternut squash eller muskat
- olivolja och smör
- 1 gul lök, hackad
- 1 msk spiskummin
- 2 kryddnejlikor
- 1 kanelstång
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk anchochili, hackad
- ½ msk chipotlechili, hackad
- 1 körsbärstomater på burk
- 2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
- 1-2 tsk salt
- svarta bönor, ca 6 dl kokta eller 2 burkar
- svartpeppar
- färsk koriander
- Skala pumpan och skär den i 1,5 centimeter stora bitar.
- Stek löken tillsammans med spiskummin, kryddnejlikor och kanelstången långsamt i olivolja och smör tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Lägg i vitlök, ancho och chipotle och stek 5 minuter till.
- Blanda ner pumpabitarna, kanske behövs mer smör och olja. Lägg på locket och stek i 10 minuter, rör om försiktigt någon gång.
- Tillsätt tomaterna, vinäger, salt och ett par deciliter vatten. Puttra i 30 minuter under lock.
- Rör ner bönorna och småkoka i ca 10-15 minuter. Använder du bönor på burk sköljer du dem i kallt vatten innan.
- Smaka av med salt, svartpeppar och vinäger.
- Strö över färsk koriander.
Kommentarer
Hmm undrar om du har sådan genomslagskraft att jag kan skylla på dig för att allt chipotle-artat (torkad, pasta, sås) OCH pumpa var slut på Ica focus i Göteborg idag? Nu testar jag en egen variant med liquid smoke och butternut (den sista snutten) och sötpotatis. Blir nog bra det med i och för sig. Längtar redan till det är klart!
Vad gott det låter och tack för länken! Nu måste jag titta närmare på din bok också, fantastiskt roligt med mexikansk mat!
Supergott! Och den likar min vegetariska variant som jag lagade på trettondagsafton... måste länka då den har ungefär samma smakkombinationer: http://vsreloaded.blogspot.com/2010/01/gott-i-kylan.html
(om det är opassligt får du gärna redigera och ta bort länken!)
Billig och god mat i vintermörkret!
I Malmö förstår ni, där finns det pumpa nästan jämt när det är säsong! Jättelika muskat och små butternut squash, i de stora kedjornas butiker och de små affärerna. Morot & Annat hade butternut sist jag var där.
Jag har ofta någon pumpa halvt bortglömd i långt in i skåpet, tur att pumpor håller så länge.
Kul om fler kan bli glada av chilin. Kanske vill köttälskare ha sidfläsk i eller något, men sånt vet jag inte så mycket om...
Men GUD vad GOTT jag tror jag DÖR! Och jag har precis mjukat klart ett stort paket svarta bönor! Vilket recept!
Låter helt i min smak. Tyvärr har jag inte sett butternut på oroväckande länge Skulle ha köpt på mig ett lager medan de fortfarand fanns på min lokala ICA :(.
Hurra, Sofia! Underbart chilirecept som säkert kan trösta vilket knytt som helst.
Annika: Tror dessvärre att majoriteten av kunderna fortfarande anser att man inte kan äta pumpa efter halloweenhelgen, så efterfrågan i vanliga butiker dippar, men det rör på sig...
Testade denna idag med sötpotatis, och bara chipotle, för jag var för lat för att hitta anchochili... TACK. Helt otroligt gott.
Vad roligt att det smakade! Tyvärr är det nog inte så att jag har sådant genomslag att det märks i butikerna. Men det är inga problem att variera kryddning och grönsaker. För att slippa stå utan ancho, chipotle och annat livsnödvändigt tänker jag beställa hem chili, ev från det stället som Lisa tipsade om för ett tag sedan, hinner inte kolla upp det vidare, men kolla Matälskaren.
Tusen tack för ett riktigt gott recept. Jag kokade en rejäl omgång och bjöd vännerna på. Grytan var tom när de gick. :)
Chilin serverades med majschips, salsa, guacamole och lite gräddfil (och tequila).
Sidor