En fläta ost
Till en middag i påsk köpte jag en stor burk flätad ost. Åh, den var härlig. I butiken i Rågsved har jag inhandlat dylika flätor förr, och då har jag för mig att de kom från Libanon. Men den här var tillverkad i Bulgarien och gjord på komjölk och kallas Mechalale. Traditionellt, påstår min källa i butiken, delar man de salta strängarna och sköljer dem fyra gånger (men låt dem inte ligga för länge i vattnet, då sväller de upp och blir för mjuka). Konsistensen är underbar, inte smulig som fetaost, utan seg-styv. Som en mozzarella som kaxat upp sig.Nu har jag ätit den på många vis, men godast hitintills var med grekisk harmonisk olivolja (utan den hyllade pepprighet som jag sällan gillar), svarta oliver, lite pressad citron, havssalt, persilja och med stursk finriven romansallad.
Jisses vad gott! Den kan också ätas som pålägg på bröd som droppats med olivolja. I Turkiet görs en liknande ost som heter Örgü. En liknande ost görs i Sudan och här finns en kort beskrivning. Ni som vet mer om flätad ost, upplys mig!
Bild: Renoirs "Flicka som flätar sitt hår".
Kommentarer
Jag har klappat litegrann på liknande ostburkar hos lokala delin, utan att riktigt våga skaffa en - det är ju så mycket ost, och jag vet inget om den. Men kaxig mozzarella låter ju helt rätt.
Om man bara fiskar upp så mycket ost man ska använda håller den nog rätt länge i saltlaken. Berätta gärna om vad du tyckte!
Jag tycker att den godaste varianten är den armeniska (?) med små nigellafrön som ger den där fylliga smaken. Läste just att man kan hitta den med mahleb (lite bittermandelsmakande frön) också.
Vi köper ibland både den turkiska och den bulgariska i vår lokala mellanösternhandel. Tyvärr är den ofta alltför salt oavsett om man tvättar den eller ej. Men ja gillar också konsistensen.
Nån som testat sorten som mer ser ut som garnnystan? Kan eventuellt heta nåt med -lala på slutet? Kan det vara ungefär samma sak? Jag har sett dem i stora glasburkar och tycker de ser rätt tjusiga ut.
Anna, jag tror det är precis sådana jag köper i Rågsved. Jag blir mer och mer beroende.
Och Lisa, det är frön i "min" ost, men jag vad de är för sort vet jag ej. Vi får jämföra flätor vid tillfälle.
Ah, då tror jag minsann jag ska testa. Som Malin säger är det ju rätt mycket ost och det skulle vara sånt slöseri om det visar sig vara urtrist
Sidor