Dille på dill
Tre gånger de senaste dagarna har jag gjort en alldeles fantastisk dillchimichurri. Inte någon av gångerna har den fastnat på bild. Jag skulle kunna skylla på att den är så fantastiskt god att den försvinner innan vi hinner få fram kameran, men det är nog vanlig lathet som ligger bakom. När vi väl har maten på bordet har vi bara velat äta, inte fota. I stället för bild (tänk knallgrönt) får ni en liten utläggning om dillen:
Dill är en underskattad krydda. Den hamnar i fiskrätter på slentrian alldeles oavsett om den hör hemma där eller ej: det ska va! (mardrömsexemplet är rå lax, svartvinbärspuré och dill som jag bjöds på på Voksenåsen). Och så dillkött och färskpotatiskok - så mycket mer bevänt är det inte med det svenska dillanvändandet. Dillen för ett tynande och melankoliskt liv i marginalerna.Den får vara med lite på nåder, trots alla sina förtjänster - lite som Maja Lundgren. Kanske beror det på att den ynkliga krukdill som man alldeles för ofta är utlämnad till smakar så lite? En blek skugga av sitt sitt verkliga jag. En gengångare från den trista sidan som inte har mycket gemensamt med de härliga eteriska oljor som hittas i en frilandsodlad dillvippa.
För att bli petimätriga: vad smakar då dill? Tja, lyckas man beskriva dillsmaken som den framstår i munnen vinner man nog Nobelpriset i gastronomi. Det aspirerar jag inte på, så jag kör kemin bakom smakerna i stället: främst ansvariga för den karaktäristiska dillsmaken är ämnena dillapiol (nära släkt med persiljans grönfräscha apiol) och det kummindoftande r-carvonet. R:et finns där för att skilja det från sin kirala tvilling s-karvon, vilket bara är ett drygsnyggt sätt att säga att doftmolekylen har en identisk, men spegelvänd molekyl som luktar helt annorlunda. Grönmynta, närmare bestämt.
Men det är ju egentligen skit samma för alla utom kemisterna vad det är som gör att dill luktar och smakar så gott. Friskt, sött, dilligt, kalla det vad fan du vill. Det är helt enkelt en fenomenal krydda! Jag har tidigare sjungit dillens lov, då främst tillsammans med tomaten. Med tomatens sötsyrliga toner blommar dillen ut och skänker vilken ynka sallad som helst komplexa toner av soldränkt barrskog och blåbärsris.
Och så var det ju dillköttet dådå. Eftersom dillsmaken i sig skapar en illusion av sötma är det ganska givet att fläska på med både socker och ättika för att balansera smaken. Samma fenomen ser vi både i gravlaxen och dess fantastiska tillbehörssås. Dill har en subtil, men ändå så pass robust smak att den inte bara tål, utan faktiskt vinner på att tröskas genom grundsmakernas publikfriande register.Så väl sötma som syra förstärker och förädlar dillsmaken.
Tror ni mig inte? Nåväl: jag minns fortfarande det år (jag kan ha varit 12 kanske?) då mina pengapressade föräldrar försökte spara pengar genom att byta från kraftiga fryspåsar till den tunnare varianten. Min far frös in hemoldad dill, min mor frös in kanelbullar. Dillen vann med ungefär 11-0 eftersom kanelbullarna hela det året hade en distinkt smak av dill medan dillen inte smakade ett dugg kanelbullar. Blundar jag kan jag fortfarande känna smaken av dillbullar, och det var faktiskt betydligt godare än man skulle kunna tro.
Alltså, ni fattar poängen vid det här laget va? Dill är gott. Dill passar till mycket mer än man skulle kunna tro. Dill parerar både syra och sötma alldeles eminent. Dill är sommarens kung. Men köp kraftig dill, inga krukväxter. Och använd den snabbt, innan den gulnar. Då tappar den smaken.
Dillchimichurri
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4-6
Tid: 10 minuter
Chimichurri är en argentinsk örtsås som vanligtvis görs på persilja. Men dill blir faktiskt snäppet godare och betydligt mer komplext i smaken. Användningsområdena är snudd på obegränsade: till gravlaxen, till grillat lamm, på ostmackan, som salladsdressing eller som sillkrydda. För att nämna några idéer. Viktigast är att dillen är färsk, kraftig och doftande.
I söndags åt vi dillchimichurrin till lättkokta primörer, i måndags blev det dressing till en fiskburgare. I går penslade vi lammrevben med blandningen och vände dessutom ugnsrostad färskpotatis i sagda röra. Det var lika gott varenda gång!
- 3 dl grovhackad dill (någorlunda löst packad)
- 2 tsk socker
- 2 krm salt
- 2 msk finhackad rödlök
- 1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
- 1 liten torkad stark chili (eller en liten nypa chiliflingor)
- några tag med svartpepparkvarnen
- 2 msk rödvinvinäger
- 1 dl mild olivolja
- Mortla dill, socker och salt tills dillen börjar vätska sig.
- Tilllsätt allt utom olivoljan.
- Mixa till en jämn smet och tillsätt olivoljan lite i taget tills du får en krämig sås.
Kommentarer
Härligt skrivet! Ska testa din dillchimichurri. Märk väl att jag skrev att jag hade dille på dill nästan en timme före dig :)
Anna-Eva: damn, du slog mig! Men dille på dill så här års är kanske inte så konstigt, eller hur?`Såg att du också kombinerat dillen med tomat - visst är det en fenomenal kombo?
Maria: Ja, det var inte alls dumt faktiskt!
Men du, dillbullar låter ju gott! :D
mina dillplantor har totaldött :(
Jessika: det är väldigt vanligt och drabbade oss också förra året. Man måste tokvattna dem - mkt mer än man tror!
Testat och klart godkännt.
Men OK, jag fuskade
Tog fryst tillgänglig dill, och måttade mig fram.
Intressant hur känsligt det var med rätta mängder av rödlök,vinäger, salt, socker, peppar och olivolja för att få balanserad sås.
Jag "måttade, smakade" mig som sagt fram.
Dina receptproportioner, verkar stämma enl min erfarenhet.
örjan: visst är det känsligt om man vill hitta den perfekta balansen, men jag tycker ändå att dillen är rätt förlåtande! Kul att du testade så snabbt, feedback älskar jag!
Dill är underbart, jag har alltid älskat den kryddan! Det är som med ketchup: passar till nästan allt och det blir godare med dill än utan! Tråkigt nog måste jag nästan alltid köpa fryst dill, den färska i affären är värdelös och brukar smaka ingenting el mögel. I år har vi lyckats odla egen dill iallafall...
En liten varning: varje gång jag har köpt fryst persilja och dill av ICAs eget märke har det varit totalt oätbart, jättestark mögelsmak. Välj ett annat märke och smaka först innan du tillsätter det i maten, annars får du en förstörd middag... :(
Till kantareller!
...fast sambon hatar dill.
Min testning.
Tog först för mycket rödlök.
Fa n vad den slog igenom.
Tur jag hade nog med fryst dill för att kompensera och få fram balanserad smak
@Peter
Har Du sett några sommar(ekbacks)kantareller ännu?
Örjan, jag har plockat åtminstone en omgång kantareller som gav mer än ett smakprov. De växte som de flesta jag hittar så här års längs en stig. Det är mer på G också.
@Peter
Låter lovande.
Extra glad kommer min på tisdag besökande men normalt utlandsboende(Sydney)broder att bli.
Att plocka kantareller tillhör hans glädje vid hembesök.
Nu får vi svampälskare hoppas på rejäla regnskurar minst varannan vecka för ytterligare fångst.
Oh Gitto?
Tror det tar högst en vecka innan hon berättar om sina första kantareller under 2010.
Kantareller och dill.
Javisst.
Gjorde förra året en variant av syltade kantareller med dill/krondill och chili.
1-2-2 lag (tror jag det var),med användande av kantarellspadet
Tänker försöka göra likartat i år igen
Vi, från ursprungliga kök (indentitetskapande gatronomi) gillar väldigt mycket nya skapelser baserade på gamla recept. Men! Just "chimichurri" som "moderniseras" kan slå ett slag i mångas hjärtan! Och då undarar vi: varför kalla det "chimichurri"? Din skapelse kan väl få ett annat namn????
Linda: Jag köper aldrig fryst dill, just eftersom den smakar så dåligt. Tur att du lyckats odla egen!
Peter och Örjan: Jag ska ut och spana kantareller på söndag, tänkte jag. Får väl se om vi hittar något!
Gabriela: Nä, nu begriper jag ingenting. Varför skulle någon bli stött av att jag kallar såsen för dillchimichurri?
Dill är väldigt gott i asiatiska rätter också tycker jag, provade att slänga i en näve hackad dill sist jag gjorde nudelwok - det smakade finfint :)
Skördade egenodlad dill för första gången till dagens lunch, trodde bara vi hade kvistarna (de som inte kokades med våra första egna potäter) som dekoration på tillbehörsfatet - men jösses vad det var gott med dillkvistar bara rätt upp och ned. Verkligen enorm skillnad mot köpedill som stått och blött ned sig i affären.
Jag har tagit dill-plantorna och ska torka dom. Åkte till Plantagen och köpte en planta. Och så ska jag tokvattna.
Maria: Ja, dill är ju rätt vanligt i delar av asien. Tror det var Göran Lager som lämnade en kommentar på bloggen om det någon gång.
Malin: Ja, det går inte att jämföra...
Jessika: Gott så, det kommer gå bra!
Föråt mig på dill under min uppväxt, men ska ändå prova - om något ska kunna omvända mig så är det nog detta... Känner mig dock lite osäker på vad det kan passa till, utöver förslagen du gav. Kanske till en kalkonfilé med färskpotatis - vad tror du om det?
Eva: Det låter som en utmärkt idé!
Och det blev väldigt gott! Fantastiskt gott! Nästan löjligt gott!
Eva: Vad roligt! Jag älskar att få feedback på mina recept. Helst positiva då. :)
Sidor