Jag väntar på nästa del i Malins fettföljetong så som andra väntar på nästa avsnitt av tv-serien The Affair. Själv har jag ägnat åtskilliga timmar åt att försöka förstå vad som gör ett fett lämpligt för fritering. Jag har tragglat mig igenom kemirapporter, hamnat i konstiga avkrokar på internet och läst åtskilliga hyllningar till istret och för det mesta har det slutat med att jag har fler frågor än vad jag började med. Det har varit ett fett kul äventyr som jag kan längta tillbaka till.
Mitt favoritfett är trots allt smör och jag skyller allt på min barndom. Är man uppväxt under minimjölkens och margarinets tidevarv så får det konsekvenser i form av ständiga gyllene småpölar i äggröran, tomatsåsen och på pannkakan. Och! Det går även att fritera i smör, om man klarifierar det. Eller använder den indiska versionen, ghee. Jag har precis köpt en burk klarifierat smör som numera finns på marknaden, som jag tänker testa att fritera dubbelpanerad fisk i. Men nog om friterade frasigheter. I Sverige är vi bra på att förstärka vårt syrliga, saltade smör med smaksättningar i form av t ex örter, lök eller vinäger, men söta varianter är mindre vanligt. Här kommer tre söta smörrecept, med inspiration från USA och Storbritannien.
Smör mixat med bär och socker är ett populärt tillbehör till pannkakor i USA, men det här jordgubbssmöret passar lika bra till nybakade scones
I det amerikanska sydstatsköket finns en förkärlek till söta maträtter. Smör smaksatt med kanel och socker eller honung ett populärt tillbehör till sötpotatis. Här är en variant spetsad med citron och chili. Servera till ugnsbakade sötpotatisklyftor eller bred det på rostat bröd.
I Storbritannien smaksätts smör med socker och sprit till en så kallad “hard sauce” som serveras i stället för grädde till varma desserter som till exempel plum pudding och bread pudding. Det här är en variant på hard sauce smaksatt med whisky och apelsin som gör sig perfekt på en nygräddad våffla eller en hög med pannkakor.