Den makalösa historien om Mufflon Mördar-Ankan
Historien om Mufflon Mördar-ankan är utan någon som helst tvekan en fascinerande sådan. Kanske har du aldrig hört talas om Harald och Sonja Speer, det har i alla fall biodynamiker världen över gjort och de står i kö för att få komma och bo och lära ute på gården utanför Gnesta. Där skördas vetet och rågen till mjölet, där värper unghönsen fantastiska grå-bruna små ägg, där växer grönsaker vars karaktär formats med sina föräldrar under många decennier och där vandrar får. När den gode skäggige Harald har något otalat med sina kära får vrider han huvudet snett uppåt och inte helt olikt om en häst skulle mumla samtidigt som hon gnäggade babblar fram ”mufflomufflonmufflonmufflonmufflonmufflonmufflon”. En vacker tidig höstdag samlades inte bara den lilla beskedliga och harmoniska fårskocken runt Harald, bestämt vaggande närmade sig vad som fram till den här förmiddagen varit en vanlig värpande fet, antibiotikafri, kärleksfullt uppfostrad, läcker anka. Till synes också han beskedlig i all sin bestämdhet. Men utan förvarning skallar ankan med en fruktansvärd kraft ett av fåren, knäcker kraniet och suger i sig hjärnan med ett enda sluuurrrrp innan varken Harald eller fåren hunnit säga ett extra ”mufflonmufflon”. Från den dagen var Ankan Mufflon Mördar-ankan.
Förra veckan skar vi av Mufflon Mördar-ankan lår, hals och vingar till den i två dygn på 62 grader cirkulerade confiten. Lever, mage och hjärta bakades en timme i ugnen med salt socker och vinäger medan skrovet med brösten har legat lindat i en handduk en dryg vecka för att köttet ska nå sin smakmässiga topp till andra halvan av denna vecka. Huvudet ligger i frysen med fjädrarna kvar än så länge som trofé men snart som blott en tunga.
Man kan tro att spekulanterna borde stå på kö men folk fortsätter överträffa ens vildaste föreställningar i oförstånd och bord finns till min obeskrivligt stora förvåning fortfarande lediga. Folk i allmänhet är ganska smaklösa.
Kommentarer
I den biodynamiska världen är verkligheter märkligheter och tvärtom. Det blir lätt så när man inte manipulerar världen efter kommersiella behov utan låter den vara som den vill vara. Urspårad.
Hoppas du har det riktigt härligt i Skottland och varmt välkommen i december vintermenyn ser maaaaaaaaaaaaaagisk ut.
Tack för tipsen, de har inte fått hänga däremot har de fått ligga över en vecka inlindade i handdukar och nu snart en vecka i bara skinnet.
Mistral is the place to be my friend! Du är hjärtligt välkommen. Hade varit trevligt att ses snart igen, om inte här så är jag inte främmande för en östgötsk sammankomst med Peter!!!!
Ha det bäst!!!!!!!!!!!!!!!!
citat:
"Folk i allmänhet är ganska smaklösa."
Men du! Låt dem hänga lite innan du tillagar dem!
40-50 dygnsgrader blir nog lagom. Olja sen in dem lite lätt med en god olivolja och grilla knapriga.
Var jobbar du sa du?
;op
/ ThomasJ
Mördaranka? Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Tyvärr medför vegetarianism och skottlandsboende att något besök i veckan inte är görligt. Är väldigt lockad att boka in ett besök i slutet av December dock...
Sidor