Den femte smaken testad

Idag blev det rester till middag. Makaroner, ugnsbakt lök och stekt grishals fick bli en pastagratäng uppgraderad med kryddor, piementooliver, grädde, tomater och ost. Dessutom passade jag på att testa den femte smaken på tub. En dos umami kan inte skada i uppvärmda rester.

Jag klämde ut ganska rejält, gissningsvis två matskedar, blandade ut med grädden och hällde över resterna. Resultatet blev…MUMSIGT! Så där odefinierbart ”smarrigt-på-krogen-gräddsås-steksky-svampsoppa-gott”. Helt enkelt fylligt, läckert och en-andra-portion-tvingande.

Dyr liten tub. Fantastiskt resultat. Nu ska jag framställa min egen smakpasta. Jag återkommer med recept.

Kommentarer

5 svar till ”Den femte smaken testad”

  1. Kurt

    Att blanda en smakpasta med liknande ingredienser som i tuben är ju inget problem, men skall man sedan förvara den i kylen någon längre tid så är det ett känsligt livsmedel, så lågt pH är att rekommendera.

  2. Jag har också smakat ur den lilla tuben och gillade verkligen, verkligen innehållet (trots den fåniga marknadsföringen som okunniga journalister svalde med hull och hår). Det känns som om det är kvalitet på innehållet. Jag åt den som marinad till purple sprouting broccoli som ytterligare förstärkts med sardeller och lagrad ost. Jag tänkte också tanken på att göra en egen men hållbarheten är som sagt ett problem, eftersom den förvarades i tub behövde den inte ha lågt pH, men gör man den själv är det ju en annan femma.

  3. Örjan

    Men den egengjord borde väl gå att frysa in?
    Ex.vis som rullar typ kryddsmör.

  4. Men om man förvarar den i en burk i kylen och ordentligt täckt med ett lager olja borde den väl hålla ett tag?

  5. Örjan

    Tror och hoppas LisaFW kommer att göra egen variant till gemesamglädje