img_0880-2

Chili cheese fries – maträtten som tar dig igenom hösten

Min fru brukar säga att det är det absolut godaste om finns. Själv kan jag inte riktigt prata om vad jag tycker är det godaste eftersom det nästan varierar från timme till timme, men helt klart är att man genom att kombinera pommes frites, en god jäkla chili och massor av smält ost kan komma så nära frälsningen som det nu är möjligt för en benhård ateist.

Idag blir det inget recept utan länkar till saker jag tidigare gjort, finns ingen anledning att uppfinna hjulet fler gånger.

En chili cheese fries består av pommes frites, chiligryta och ost. Även lite topping får man så klart plats med, men de tre första komponenterna är viktigast.

Pommes frites

Grunden till maträtten än pommes och här är det viktigt att du aldrig ens överväger att tillaga dem i ugnen. De ska så klart friteras. Vill du lyxa till det ordentligt så föreslår jag trippellagning av dem. Det där med trippellagning är faktiskt inte så enkelt som det verkar (duh! Det verkar väl fan inte enkelt) och hänger väldigt mycket på potatissort samt att du kan fritera vid ordentligt hög temperatur. Pudra dem gärna i rismjöl om du vill ha extra krispig yta.

Vill ni veta en hemlis? Jag köper nästan alltid halvfabrikat när det gäller pommes. ICAs egna och Felix pommes frites är riktigt bra om du friterar dem. Häll upp en stor korg i fritösen och fritera på 180°C tills de är gyllenbruna i färgen. Det blir skitbra. Lägg istället ditt krut på chilin.

Chilin

Här finns det ju en miljon alternativ. Chilin som syns på bilden är min smidiga chili på malet kött som jag tycker är supergod. Den passar verkligen utmärkt till den här maträtten. Självklart kan man tänka sig andra chiligrytor och vill du ha en gjord på hela bitar av kött och lite mer hardcore på det hela taget så har du receptet på min tävlingschili här. Laga alltid väldigt mycket när du lagar en chiligryta. Det är perfekt att ha i frysen att plocka upp till just såna här rätter.

Ta vad du har men se till att göra den ordentligt och från grunden. Chiligrytan är det viktigaste i den här maträtten. Glöm också alla dumheter om att ”en riktig chili får inte innehålla bönor och tomat”, det är fan bara trams.

Osten

Här blir det spännande. I en maträtt som den här så vill man gärna hälla över smält ost över maten. Tyvärr så är det inte så lätt att åstadkomma en bra smältande ost och för att lyckas riktigt bra behöver du ett emulgeringsmedel. Det där med ostsmältning är något som jag snöade in på ett tag och i samband med det skrev jag den här bloggposten. Natriumcitrat är dessvärre lite lurigt att komma över för icke-kemisten så istället kan du tillverka det själv genom att neutralisera citronsyra med bikarbonat. Det blir exakt samma sak som köpt natriumcitrat. Kolla den här länken för att lära dig mer. KIT tog upp mitt recept för några månader sedan och de utgick från mitt recept och vägde upp hur mycket bikarbonat de skulle ha för att neutralisera syran så deras recept kan vara klokt att följa. Det går absolut inte att bara köra citronsyra, totalt oätligt blir det.

Se också till att tillsätta mer vätska än i receptet för ostsåsen ska bli lite rinnig. Vill du göra snygg ostsås så tillsätt gärna lite paprikapulver och gurkmeja för färgens skull. Som vätska kan man gärna använda 50:50 vitt vin och vatten för att få en skön syrlighet på sin sås. Jag har en liten film på min Instagram som visar hur den ser ut. Följ mig gärna på Instagram förresten. Jag postar en massa skit där (bokstavligen).

När det ska serveras så är det osten du häller på sist. Häll på mycket. Det kanske känns lite ohälsosamt men vänta med att hata din feta kropp till dagen efter.

Det var det om det. Nu kan ni bjuda på förbannat god mat. Själv har jag precis kommit på (av en ren slump) att vi firar 13-årig bröllopsdag idag och fan vet om jag inte ska överraska min fru med den här maten.

PS. Självklart kan du byta ut pommes frites mot majschips. Huxflux har du en fantastisk nacho. DS

Fler inlägg