Catenaccios svek
Orden var stora och vackra när Stefano Catenaccio falskt bredde ut dem om den nya stora italienska satsningen på Nobis Hotell i hufvudstaden. Jag tänker inte på lyxkrogen Caina, det är inte första gången italiensk bondmatlagning ska lyxifieras hundratals mil från dess naturliga habitat och inte minst växtzon. Inte heller syftar jag på hyllade Guldbaren, prisad i prestigefyllda White Guide. (Får man använda ironi i text utan att skriva ut smileys eller finns det skrivregler emot sådant? Det är en fråga som jag helt seriöst funderat väldigt mycket på, måste man markera ironi med smileys och är det verkligen ironi om man skriver ut att det är ironi genom att göra en smiley?)
Nej jag intresserar mig varken för ett kök som går ut på att frakta bra råvaror över kontinenten så snabbt som möjligt eller för hyllade barer där man ska trängas mellan arroganta stockholmare. Inte ska jag påstå att jag inte bryr mig om en bra bar men blanda drinkar gör man trots allt med mätglas, hur svårt kan det vara? Det upprivande sveket handlar faktiskt inte ens om mat som slevas upp eller viner som hälls upp eller inredning som visas upp eller servitriser som passar upp. Det handlar om något så banalt och i den breda allmäna debatten undanträngt som öppettider. Få är vi som inte ser siffror utan förtryck i öppettider. Men brottsligheten i ett förtryck avgörs inte efter hur uppmärksammat det är utan i hur utbrett och exkluderande det är.
När Stefano Catenaccio drömskt bredde ut sin vackra tanke om hur han i goda vänners lag avslutade en livfull natt inte på en sunkig hamburgeria utan på ett stilfullt bistro med gott glas rött i ena näven. Jag minns inte ordalydelsen men så var andemeningen i texten mister Catenaccio lade ut på hemsidan månader innan öppningen. När andra suckade beundrande och längtande över möjligheten att äta pinfärsk mozzarella flugen i första klass med gratis tidningar och extra fotutrymme (vi har pinfärskt mozzarella i Umeå också, in your face Stockholm!) blev jag själaglad och nästan tårögd över att Sverige skulle få ett bistro som skulle vara öppet dygnet runt.
Jag är äckligt medveten om att människor i Sverige vill äta klockan 12 och klockan 19, jag har trots allt levt mitt liv i restaurangbranschen i snart 4 år (i och för sig några av de månaderna i Spanien med öppetiderna 21.30 till 24 men det var ju som sagt Spanien det), men jag är också en drömmande människa, en idealist som vill se utanför verklighetens bistra begränsningar. Jag såg ett hopp när gode Stefano gick ut och lovade en nattmänniskornas första befästning i kala norden. Alltsedan jag åt middag, nej frukost, eller var det lunch skitsamma mat, alltsedan jag åt mat på Pied de Cochon i Paris har jag sett möjligheterna, inte begränsningarna. Jag åt en pied de cochon givetivs, omgiven av full fart och flärd, uppklädda servitörer, glada gäster, nästan full matsal, vid fyra eller var klockan kanske fem på morgonen. Inte så mycket längre skulle människan behöva leva genom nätter plågade av sömnlöshet. Klockans förtryck skulle snart vara eliminerat. Inte så mycket längre skulle klockan bestämma när vi skulle sova, eller när vi skulle vara hungriga. Snart skulle vi sova när vi var trötta, arbeta när vi var fulla av energi och äta när vi var hungriga. Inte längre skulle man behöva tillbringa kyliga nätter i en hängmatta ute på Djurgården utan med god mat och fylligt vin på en stol i ett bistro. Inte alla har någonstans att sova jämt på nätterna, så det så, och det handlar inte om pengar.
Men Catenaccio ljög, vi är tillbakakastade i dåtiden. Ytterliggare en tid måste vi äta mellan 11 och 14 eller mellan 18 och 22, ytterliggare ett tag måste vi ligga rastlösa och försöka sova på nätterna och plågas av trötthet på dagarna. Vem tar initiativet och tar Sverige in i framtiden?
Kommentarer
Allvarligt talat, det är inte okej att kidnappa ordet "idealist" för något så banalt som att man vill ha rätten att krogkröka mellan 05.00 och 11.00. Robin, du är vass i vanliga fall, men här det här var krystat. Men om hela inlägget var ironiskt menat så ber jag om ursäkt...?
Om serveringstillstånd.
Tidigare har gällt att när serveringstiden upphört skulle lokalen vara utrymd inom 30 min.
Vet ej om detta fortfarande gäller.
Om och i så fall.
Ganska opraktiskt att försöka bedriva verksamhet 24/7. Även om man avstår från alkoservering från stängningstid till 11.00.
Skulle man då behöva köra ut gästerna under en halvtimme, för att sedan be dem återkomma?
Tyvärr så är det som så att det bara är ett fåtal ställen som får ha serveringstillstånd till 05 och efter det så är det till lunchtid igen som man får kliva på spånken igen... om jag inte är ute och cyklar helt och hållet på fel sida vägen...... vilket ju självklart är lite u-lands karaktär på det hela.
Jag tänker precis som du Patrik, det blir ju inte ironi om man markerar det. Samtidigt blir det mycket svårare att markera ironi med tonläge i text, vilket innebär att ironin riskerar att bli oupptäckt och man riskerar att bli missförstådd. Inget fel i att vara missförstådd...
Ola, jag tror inte det är olagligt. Jag är inte så bekant med situationen i Stockholm men mig veterligen finns det ställen som har tillstånd till 5. Då borde det rimligen vara möjligt att kunna få alkoholtillstånd för ett bistro vilket inte borde kräva någon större polisnärvaro på gatan. Tillstånd bedöms väl individuellt.
Att Sverige har en sjuk alkoholpolitik är väl egentligen ett annat ämne men även det är väl något man skulle kunna sträva efter att ändra på på sikt.
Jag har inte läst hela artikeln för jag fastnade vid en parentes. Jag har nämligen också tänkt mycket på ironi i skrift och kommit fram till att jag inte vill använda smileys för att markera ironi. Detta trots att det betyder att de flesta tycker jag är dum i huvet. Jag vill inte heller behöva säga i efterhand att "hörru, det var faktiskt ironi!".
Ibland gör jag dock inte som jag vill.
Får man (i Sverige) lov att ha öppet dygnet runt om man serverar alkohol? Tyvärr tror jag inte det. Nyss hemkommen från Berlin hade jag likväl uppskattat fenomenet med en dygnet runt-öppen bistro.
Det var en väldigt vacker kommentar Amanda. Och precis det jag menar även svenskar inte möjligtvis skulle vilja vara utan, bara de visste att det kunde vara så vackert.
pinsamt.... eller inte. Italienska fotbollstermer sitter fortfarande djupare än namn på stockholmkrögare. Men givetvis ber jag om ursäkt.
Minns våren när vi, efter åtskilliga flaskor champagne någon annan betalat för och lagvidriga cigarrer på det nattöppna hålet i väggen ett kvarter från Sablon, ramlar in i receptionen på det stora kedjehotellet och på rudimentär franska frågar om det möjligen finns någonstans att få någonting i sig så sent. Hänvisas till en adress två kvarter längre bort där vi möts av en Italiensk bistro med vita dukar och kostymklädda kypare. Tror det var där, betraktande soluppgången i gränderna över en näst intill perfekt pasta marinara och prosecco på glas, som jag slutligen gav upp min ungdoms förälskelse för Stockholm. Sverige är i vissa stycken en kulturell obyggd.
Han heter inte Catenaccio!!!
Vasst.
Robin, du är schysst!
C u,
/ K
Du med Kai! Ses i veckan!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jessika jag förstår faktiskt inte poängen med ironi om man ska berätta att man är ironisk. Då är det inte längre ironiskt.
Jag har svårt för ironi i text och strösslar därför mina egna inlägg med smilies just för att slippa missförstånd. Om man står öga mot öga med den man talar med, då finns det så många andra signaler på att det är ironi. I text, not so much.
Det finns en krog i New York, Torrisi, som har tagit en ny twist på ämnet italiensk mat. De importerar nästan ingenting.
Sidor