Butternutsoppa med chipotle och koriander
Egentligen hade jag tänkt skriva om det bacon och den lufttorkade sidfläsk jag har tillverkat sedan sist. För det är det ni skymtar på bilden. Men i min iver att använda det råkade jag göra en soppa så god att den förtjänar ett eget inlägg.
Att butternut är pumpornas pumpa med sin milda, fruktigt aromatiska smak och fasta kött visste jag redan. Och att den kräver en smula citron för att komma till sin rätt. Men att den i kombination med rökig chipotle visade sig vara så fantastiskt god att jag höll på att äta upp soppan redan innan maten, det trodde jag inte. Laga det här. Det är inte ens krångligt. Brödserveringen är överkurs, men få saker är lika tillfredställande som att få moffla i sig skålen i stället för att diska den efter maten.
Butternutsoppa med chipotle
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 1 timme
Det här är omöjligt att inte äta sig vindögd på. Less is more.
- 1 butternutpumpa
- 1 hel vitlök
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk korianderfrö
- 8 dl vatten
- 1 pod kycklingbuljong
- 2 dl vispgrädde
- några stänk chipotletabasco
- ev en skvätt whisky
- 1/2 pressad citron
- salt efter behag
- till servering:
- Strimlad knaperstekt bacon (eller fetaost för vegetarianer)
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur pumpan och skär den i mindre bitar. Vänd i olivoljan och lägg i form tillsammans med vitlöken. Rosta 1 timme, men ta ut vitlöken efter ungefär en halvtimme, eller när den blivit mjuk. Rör om någon gång under tillagningen.
- Skala vitlöken och kläm ned den i en gryta. Häll på lite olivolja och fräs den någon minut tillsammans med koriandern. I med pumpan och på med buljongtärning och vatten.
- Koka upp, sjud sedan en kvart. Mixa allt slätt och spä med grädden och mer vatten om soppan känns väl tjock.
- Smaka av med chipotletabasco, en skvätt whisky om det finns hemma, pressad citron och salt.
Kommentarer
Förrätt till julmiddagen klar, tack !
Har du någon uppfattning om hur mycket din pumpa vägde? De jag köpt har varierat mellan 350g och 2 kg. Frågan är var jag nu skall få tag på chipotle en lördagskväll.
Blääää-äää!
Förstörd av koriander, det smakar ju TVÅL!
Det är väldigt stor skillnad mellan färsk bladkoriander (som jag också avskyr) och korianderfrön.
De smakar inte alls tvål, utan svagt citrusaktigt, och blir en underbar krydda om de rostas och mals, t ex i sammanhang där man använder spiskummin och chili.
Agneta: Varsågod!
Johlie: Hm. Min våg har gått sönder, men gissar på ett kilo ungefär.
Mimmi: Precis som Linda säger smakar korianderfrö helt annorlunda än bladen. Gudomlig krydda.
Lyxiga tider!
Tack Margit, jag tänker prova med egenodlad pumpa, en yellow crookneck som är lite vattnigare. Jag är intresserad av överkursen, finns det något att tänka på ifall man bakar bröd specifikt för att använda som soppskål? Ska skorpan tex vara extra hård för att hålla ihop? Jag brukar baka mitt bröd så att jag får en tunn hård skorpa, isbitar på botten, 10min på högsta och sedan 200grader resterande tid med vädring upp till 97-99grader beroende på sort. Hur har du gjort detta? Stort tack på förhand och god jul!
Men ååå vad gott! Hade ingen chipotletabasco, men med en skvätt vanlig tabasco, en gutta whisky och pyttelite rökt paprikapulver blev det ändå lagom rökigt. Galet gott!
Sidor