Biodynamik är vidskepelse
Nedanstående är en lätt redigerad version av två separata texter jag postade i ämnet under sommaren på min andra blogg.
Tack och lov för den starka trenden med ekologisk odling och hållbar vinproduktion! Inom vinnäringen ser vi idag fler och fler friska, livskraftiga vingårdar som producerar druvor och viner utan inblandning av gifter och konstgödsel. Det är också lovande att vi ser odlare som försöker att bryta den problematiska monokultur som vinodling ofta är. Fler och fler vinproducenter blir också medvetna om hur viner från dessa vingårdar bättre kan spegla ursprunget - terroir.
För många konsumenter är ekologiskt och biodynamiskt odlat samma sak. I grunden är det också det. Omsorgen i arbetet i vingården för att kunna utesluta kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är densamma. Men där det ekologiska är en rationell metod byggd på empirisk kunskap så är den biodynamiska överbyggnaden en blandning av astrologi, homeopati, centraleuropeisk folklore och hittepå som kokades ihop av Rudolf Steiner så sent som 1924.
Det som besvärar mig är att rationella, välutbildade människor med stor kunskap om biologi, fysik och kemi sväljer denna rappakalja och hokuspokus med hull och hår eller åtminstone viftar undan den som harmlös. Vuxna människor med stor insikt i vinvärlden står som skolungar och sväljer sagor om hur man ger vattnet energi genom att i timmar röra om det motsols när himlakropparna står i ett gynnsamt läge. Uppburna vinproducenter får stå oemotsagda av vinskribenter när de säger att homeopatiska mängder örtavkok i nämnda vatten berikar jorden. I vinpressen återges ogrundade yttrande om att ”terroir skapas och förstärks” och andra påståenden helt utan att ifrågasättas. Till och med vetenskapligt skolade Jamie Goode som ägnar ett helt kapitel om vetenskaplig metod och analys i boken Wine Science lägger sig platt. I kapitlet om biodynamisk odling, i den i övrigt utmärkta boken, blir han plötsligt luddig, svajig och tappar all analys.
Många är säkert bländade av det faktum att några av världens främsta vinproducnter som Domaine Romanée-Conti, Zind-Humbrecht, Domaine Leroy, Coulée de Serrant, Château La Tour Figeac, Domaine Huët, M. Chapoutier med flera drivs enligt biodynamiska principer. Vad man glömmer bort är att dessa egendomar i flera fall producerat viner av toppklass i sekel. Det finns inga vetenskapliga belägg för att metoderna skulle ge någon som helst effekt.
Den som tror att urgamla sedvänjor som kogödsel i ett horn nedgrävt i marken (en vidskepelse som faktiskt förbjöds i Bourgogne redan på medeltiden) och liknande ursprungligen syftade till att ge viner av hög kvalitet och karaktär bedrar sig. Vinbönder har i alla tider sökt efter så stora skördar som möjligt med minsta möjliga arbetsinsats. Den typ av vin och de metoder av uppbindning, ympning, beskärning och andra vetenskapligt framtagna metoder som vi ser idag har inget med gamla tiders odlingsätt att göra.
Varför är det då så många som ägnar sig åt biodynamik? I de flesta fall är det av samma orsak som människor hänger sig åt horoskop, scientologi, spiritualism och religion. Man behöver något att tro på och finner de bevis man behöver för att bli salig. Andra gör det säkert av marknadsskäl och snöd vinning. Den ekonomiska drivkraften kan säkert vara en förklaring till att fler och fler upplysta och utbildade människor ägnar sig åt något så totalflummigt och rent ut sagt tokstolligt som biodynamik. Ökningen är stor framförallt i Kalifornien.
Nu finns det kanske en logisk förklaring till detta; om du vill sälja ekologiskt vin (organic wine) i USA så får du inte tillsätta svavel. Det är mycket svårt att göra sådana viner och de blir mycket känsliga vilket jag skrivit om tidigare. Om du svavlar vinet det allra minsta kan du bara benämna det som ”vin framställt av ekologiskt odlade druvor” (wine made from organically grown grapes). Om du däremot skaffar dig en certifiering för att märka det som ”biodynamiskt vin” så är det fritt fram att tillsätta svavel.
Som en extra bonus så betraktas biodynamisk odling av den ”medvetne konsumenten” som en bättre sorts, eller högre nivå av, ekologisk odling och du kan således ta mer betalt. Inte konstigt att man då gärna sprider väl utspätt kamomillextrakt på gödselhögen efter månkalendern. Enda nackdelen är väl att du ibland tvingas arbeta på söndagar. Men det är smällar man får ta för en rejäl mark-up.
Jag säger inte att alla, eller ens majoriteten av, biodynamiska odlare skulle ägna sig åt denna praktik av rent ekonomiska skäl. De flesta av dem är säkert brinnande entusiaster övertygade om att metoderna fungerar. Men det finns alltid de som söker egen vinning i religioner och ideella rörelser.
Men vadan då detta angrepp på något så oskyldigt som biodynamik? Jag har själv till helt nyligen varit en av dessa som sett biodynamiken som en en avancerad form av ekologisk odling kombinerad med harmlös astrologi och viftat undan det hela med orden "så länge resultatet blir bra så". Men i en tid då vi ser allt fler tecken på att människor tappar tron på vetenskapen och idéer som kreationism och intelligent design får allt större spridning anser jag att man måste reagera. För att tro på biodynamik så måste man faktiskt förkasta modern vetenskap.
Nu säger säkert någon att ”allt går inte att förklara med vetenskapliga metoder”. Det är säkert så. Men om du inte har någon mätbar eller påvisbar effekt, resultat eller fenomen så finns det heller inget att förklara. Endast förekomsten av inbillning.
Biodynamik är humbug byggd på vidskepelse, kvacksalveri, kvasifilosofiskt och religiöst svärmeri. Biodynamik har ingenting med vetenskap eller kunskap byggd på mätbara iakttagelser att göra. Biodynamik är motsatsen till upplysning och finner sin näring i okunskap och vidskepelse och ur sådant har aldrig något gott kommit.
En mycket intressant artikel samt en läsvärd blogg i ämnet om du vill läsa mer.
Kommentarer
Jag lägger mycken tid på att skilja mellan mattillsatser jag inte har något särskilt emot och sådana ja antingen inte vill ta i med tång eller bara om det är ytterst befogat. Jag lägger ansenliga pengar på att köpa eko- eller krav-produkter om de är ok, och att framför allt välja eko eller krav när det gäller produkter där det inte finns mycket goda skäl att använda bekäpningsmedel eller icke organisk gödning. Livet som medveten konsument är emellertid krävande, just för att informationen tillhandahålls omväxlande av jäviga intressen, okunniga välmenande frälsta, allmänna tyckare och - dessvärre undantagsvis - intresserade balanserade analytiker. Biodynamik har jag redan förvisat till de mellankategorier jag saknar respekt för, även om jag då och då köper bröd från saltå trots att det är biodynamiskt eftersom det är gott. Trevligt att du tillhör de senare. Tack för en bra inlaga.
Intressant om skillnaderna, särskilt som du lägger fram rätt avslöjande detaljer utan att låta aggressiv. Tack för god läsning!
Mycket bra artikel som klart belyser min okunskap. Tack för att Du bringat litet ordning i min allmäna förvirring!
jag blir lika irriterad som du på att vidskepelse får hållas så länge den är "ofarlig". Problemet är att viskeplighet smittar på ett mycket obehagligt sätt, ju mer den accepteras desto dummare blir vi.
Jag tror att den vanlige konsumenten tänker att biodynamiskt är som ett annat ord eller en annan variant på den ekologiska odlingen. Det känns ju som att man köper ekologiska grönsaker när man köper biodynamiskt, allt hokuspokuscrap undantaget. Att vettigt folk på allvar ägnar sig åt det är dock helt riktigt att ifrågasätta. Mycket bra text, tack för det!
Jag vet om en biodynamisk bonde i Hudiksvallstrakten. Att denna härdade gubbe skulle syssla med något kvasireligiöst dravel är helt uteslutet. Han använder inget gödsel och arbetar från morgon till kväll och lite till. Maken till palsternackor, morötter och bönskördar har jag då inte sett iaf.
Jag har grundat min idé om vad biodynamisk odling är på vad jag sett på hans gård. Vart hittar du dessa horoskopstyrda yogatomtar till bönder?
David: Om bonden du nämner verkligen är en biodynamisk odlare så pysslar han med en hel del ockulta grejer.
Bland annat använder man ”virvlat” vatten, kodynga ”processat” i ett nedgrävt kohorn (hornet kanaliserar den kosmiska energin. Jodå) och preparat 502 (rölleka som pressats in i urinblåsor från kronhjort, placerats i solen under sommaren, i jorden under vintern och grävts upp på våren.). De strängt föreskrivna preparaten används i homeopatiska mängder utspädda i det ”virvlade vattnet” och stänks/droppas ut i markerna. Allt reglerat efter himlakroppars positioner och den kosmiska energin.
Man behöver lite bättre underlag för att bedöma biodynamisk odling än storleken på någons palsternacka.
David: Jag tror inte du har så bra insyn i biodynamik om du tror att det innebär att arbeta mycket och att inte använda gödsel. Då arbetar jag också biodynamiskt. ;-)
Gödsel är tillåtet inom biodynamiken. Däremot använder de ingen handelsgödsel, precis som ekologiska bönder. För att få kalla en produkt biodynamisk ska den certifieras av Demeter, och då MÅSTE man följa just de där hokuspokusföreskrifterna. http://www.demeter.nu/index.php?id=17 Många biodynamiska bönder är superskickliga odlare, men det har inte med biodynamikens ovetenskapliga inslag att göra.
Det jag mest vänder mig mot är att sjuka djur (och människor får homeoptaisk medicin) samt det faktum att ovetenskapligt trams legitimeras och hyllas av aningslösa journalister. Annars har jag inget mot biodynamiska odlare och deras ofta alldeles utmärkta produkter. :-)
Åh, tack! Antroposofer och biodynamik gör mig så hemskt frustrerad. Ändamålet helgar fortfarande inte medlen.
Vet ni att det finns en högre utbildning till trädgårdsmästare - sanktionerad av Myndigheten för yrkeshögskolan - i just biodynamisk odling bland andra ämnen.
Det förvånar! Men att den ligger i Järna förvånar mindre.
Nu förväntar jag mig att det införs utbildningar med CSN-stöd i astrologi och tarotkortsläsning också.
Bra skrivet, Anders! Har mycket svårt för "hittepo".
Ja jösses, har länge undrat om folk verkligen vet vad det betyder eller om de bara tror att det är något slags allmänekologiskt tänkande.
Själv mixar jag mina bästa cocktails när jag står på ett ben och galer som en tupp. Det kan mina gäster intyga.
Okej jag var inte införstådd med att man behövde använda dessa preparat. Jag trodde att det handlade mer om växtföljd och att vara självförsörjande på foder, gödning etc.
Dafvid: Du har inget att skämmas för, du är inte den första som förvillats at en perfekt palsternacka. ;-)
Tack för en fantastiskt lättförståelig och upplysande text!
Sidor