Men nu jävlar tar han väl i ändå? Vem är han som tror att han kan ta sig rätten att göra om en klassiker?
För ett par dagar sedan publicerade jag ett inlägg på Taffels Facebooksida om att de två 70-talsklassikerna Kreolskans söndagsgryta och Flygande Jacob fyller 40 år i år. De båda recepten publicerades nämligen för första gången i samma nummer av Allt om mat (nr 13, 1976) och jag tyckte det var en rolig kuriositet.
Kreolskan brukar svärmor servera och jag tror hon håller sig rätt väl till originalreceptet och det receptet kan jag tycka har överlevt rätt så bra. Flygande Jacob tycker jag däremot är vidrigt, men jag är inte heller något fan av bananer.
Nåväl, jag tänkte att det vore kul att modifiera Kreolskans litegrann, men ändå inte göra en helt ny rätt. Jag har fokuserat på tre saker:
1. Försöka behålla respekten för originalreceptet så jag inte flyger iväg helt.
2. Försöka få in lite mer kreolska smaker än vad det faktiskt är i originalreceptet.
3. Fylla ut maten med mer smak och hetta.
Jag valde bort fläskfilé för jag tycker det är en kass köttdetalj för grytor då den så lätt blir torr och vid långkok faller den bara sönder. Bäst är de segare köttdelarna som tål att kokas länge och efter långkok blir så där trådiga och fina. Valet föll på fransyska från älg, men det går så klart lika bra med fransyska från nöt. Rulle och högrev funkar också bra, men välj gärna något som inte har så många hinnor.
Kryddningen måste tuffas till tycker jag. Originalet är i princip bara kryddad med mejram och det skippade jag helt. Istället blev det en mer traditionell cajunkryddblandning bestående av oregano, timjan, svartpeppar, lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver och cayenne.
Jag vill inte ta till med för starka ord men jag tycker att jag lyckades väldigt bra. Min maträtt smakar fortfarande åt samma håll som originalet. Långkokningen av köttet samt min bredare smakpalett gjorde maten fylligare och lite tuffare. Testa ni också.
Tillägg:
Men herregud, jag ser att Margit redan gjort det här 2011 på Taffel! Hennes ser jättebra ut också. Nåja, vi får samsas om platsen, men det är lite illa att jag döpt rätten likadant (så jag ändrade mitt receptnamn). Jag är i alla fall medveten om det nu och skäms lite.