Att komma hem ska vara som en shchi
Svensken och soppan har en märklig relation. Den underbara, ångande soppan ses som skonkost och slankmat som bäst - som sämst betraktas den som ett torftigt och fattigt substitut för ett riktigt mål mat. Kanske är det både skolmatens slabbiga minestrone på sladdrig spagetti, fryst grönsaksblandning och sur tomatpuré som spökar? Fattigsveriges bänkvälling och sluring? Eller Knorrs ondskefulla pulverfjällkost som lurat i svensken att soppor är någonting den som är satt på undantag eller i fas 3 tvingas äta när inget annat finns?
I själva verket är en god soppa något av det bästa man kan äta. Vare sig det är fransmännens utsökta, puréeade smaktäta förrätter, spanjorernas läskande kylda grönsakssoppor eller öststaternas mer köttbaserade vintersoppor så är en välgjord soppa en nåd att stilla bedja om.
Vintertid är en av mina absoluta favoriter den ryska surkålssoppan shchi kislye. Jag smet ut i slaskrusket för att köpa gräddfil med soppan puttrandes på spisen och kom åter till ett varmt kök med immiga fönsterrutor och en fyllig, syrlig doft av hem, trygghet, barndom. Mitt ryska arv må vara en åttondel, men jag tror det är dominanta gener, hela bunten.
PS Den som är rik kokar förslagsvis först en rejäl bit kokkött av valfritt djur och några grönsaksrester och använder detta som buljong. Det tärnade köttet får också gå med i soppan. Det är dock överkurs,det blir så otroligt gott ändå.
Shchi kislye
Receptmakare: MArgit Richert
Portioner: 6
Tid: 1 1/2 timme
Mustigt och dessutom alldeles veganskt för den som väljer svamp- eller grönsaksbuljong. Men ni andra, köttbuljong ger en extra skjuts åt den här soppan. Allra bästa surkålen är de hela surkålshuvuden som Plivit Trade saluför. Milda, mjälla. Håller en halv evighet väl förslutna i kylen. Använder man färsk vitkål i stället får man en alldeles vanlig shchi och det är gott det också, om än lite mindre komplext i smaken.
- 15 g (en rejäl näve) torkad sandsopp (ersätt med karljohan för den utan svamplager)
- 1 stor gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 2 stora morötter
- 1 stjälk selleri
- 1 msk neutral olja + 1 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 800 g surkål
- 1 burk krossade tomater
- 1 1/2 liter vatten
- 3 poddar köttbuljong (grönsaks- eller svampbuljong för de vegetariskt lagda)
- 2 lagerblad
- 4 stora potatisar
- salt, svartpeppar
- Till servering:
- Smetana eller gräddfil
- dill eller persilja
- rågbröd eller köttpiroger
- Lägg svampen i blöt i en skyla hett vatten tills den mjukat och hacka den sedan. Spara blötläggningsvattnet, det ska i soppan.
- Hacka lök, vitlök och selleri. Grovriv moroten. Stek rubbet tillsammans med svampen på medelvärme i oljan och smöret i en rejäl gryta. När löken blivit genomskinlig tillsätter du tomatpurén.
- Skölj surkålen lite slarvigt (lite syra vill vi ha kvar!) och pressa ut överflödig vätska. Tillsätt surkålen och låt fräsa ytterligare tio minuter.
- I med krossade tomater, vatten, buljongtärningar av valfritt slag och lagerblad. Låt allt koka upp och puttra sedan långsamt 30 minuter.
- Skala och skär potatisen i kuber, släng i den och låt koka ytterligare 30 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.
- Smaka av med salt och svartpeppar, fiska upp lagerbladen och servera med tillbehören.
Kommentarer
Ska andra ordet i "Shchi kiliyse" betyda "sur"? I så fall: kislye, möjligen kislyie om man vill krångla med fler bokstäver. I övrigt håller jag helt med om att soppa är ca bästa maten!
åh, jag kan inget ryskt stava, har fått min (extremt minimala) ryska helt muntligt. Och detta var den engelska stavning jag hittade när jag googlade runt. Tack för rättelsen!
Låter alldeles, alldeles underbart!
Låter alldeles fantastiskt underbart, trots brist på ryskt arv! Även jag är soppälskare, äter soppa minst ett par gånger i veckan. Finns knappast något bättre, i synnerhet på vintern.
Det är det allra bästa sättet att hålla sig varm, tycker jag.
Oj, så gott detta blev... blev en helt suverän brytning med surkålen...hade två små lammben som blivit kvar i frysen som fick koka först och sen gå ner i soppan...som vanligt mer gryta än soppa när jag lagar, men det gör ju inget...
Vill också beklaga sorgen efter din far... har precis också själv kommit igenom ett år där både min far och mor gick bort... Och ovanpå det min man...som definitivt inte var i ålder för att dö... Vill bara säga till dig att var glad över de fina minnen du har...man kommer vidare... Och helt plötsligt blir livet än mer lite dyrbart... och då kan en skål soppa precis i det ögonblicket bara vara livet... Just då...
Sidor