Asiatisk inspiration på Kungsholmen
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8025","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-440","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"338","title":"asiat-mat-aff\u00e4r-kungsholmen","alt":"asiat-mat-aff\u00e4r-kungsholmen"}}]]
På väg från ett kundbesök slank jag in i Asian Market på Kungsholmen för att få lite inspiration. Väl framme vid kylarna med färska grönsaker inser jag att jag inte kan något om nästan några av råvarorna. Helt enkelt rostat igen på kunskap. En ung trevlig kille plockar upp varor och expedierar kunder. Framme vid kassan säger jag på skoj att jag skulle behöva en personal shopper för att veta vad jag ska laga. Det är inga problem säger han. Så jag börjar fråga vad jag kan laga av olika saker och resultatet blir att när jag väl betalt för en påse med green curry, spring onions och vårrulle deg så plockar jag ihop en ny påse med de saker som han rekommenderar mig. Vattenspenat, tofu, böngroddar...som ska bli ett par wokade rätter och en Thaisoppa. Då var det en annan kund som rekommenderade mig olika saker i affären som blev Thaisoppan med kyckling, thaibuljong och riceflakes (rispasta) efter hennes anvisningar. Den ska jag också göra igen.
Och här är en länk till en Thairätt som var mycket god med ostronskivling och tigerräkor där tjejerna på China market guidade mig runt så det blev en läcker rätt. Tigerräkor är dock en ingrediens som jag verkligen använder med måtta dvs en till två gånger om året.
Wok med vattenspenat
Wok med vattenspenat
Receptmakare: tips från Asian Market, St Eriksgatan 46
Portioner: 2
Tid: max 30 min inkl koka ris och skära allt
Enkelt att woka när alla saker är skurna och man har förberett sin Mise-en-Place. Vattenspenatens stjälkar skar jag i mindre bitar och lät den bladiga delen vara hel. Rätt eller fel? Vet inte.
- vitlök, 2-3 klyftor
- chili (kan uteslutas)
- majsolja
- kyckling eller fläskkött (2 kycklingfiléer till 2 pers)
- vattenspenat
- vatten
- soja
- ostronsås
- socker
- andra ingrediens
- Hacka vitlök och chili fint.
- Hetta upp olja och lägg i vitlök och chili.
- Strimla kycklingen och tillsätt i den heta pannan.
- Skär vattenspenaten (stjälkarna skar jag i mindre bitar och bladen lämnade jag hela).
- Tillsätt spenaten, rör om.
- Tillsätt lite vatten, soja och ostronsås, socker,.
- Hetta upp allt.
- Servera med ris.