Efter att ha skrivit om den nya engelska upplagan av franska kokboksklassikern "Ja sais cuisiner" fick jag mi tillsänt ett sönderälskat exemplar från utgivningsåret 1932. Med båda upplagorna liggande bredvid mig kände jag mig tvungen att testa ett recept. Jag slog upp kapitlet om fruktdesserter och hittade ”Orange Surprise". Fruktsallad i apelsinskal helt enkelt. Kändes lite corny och väldigt franskt på samma gång. Jag kunde inte låta bli.
Orange Surprise
Ginette mathiot
6 portioner
30 minuter - max
Det här blir en riktigt vuxen version av fruktsallad. Hemligheten är att tärna frukten fint och inte glömma spriten.
- 6 apelsiner
- 1 äpple, skalat och tärnat
- 1 päron, skalat och tärnat
- 2 bananer, skalade och tärnade
- 2 msk russin
- 2 msk inlagda körsbär
- 60 g strösocker
- Mörk rom efter smak
- Skär av toppen på apelsinerna och gröp ur fruktköttet utan att skada skalen. Skär även av en liten bit av bottnen så att skalet står stadigt. Använd en liten vass kniv för att underlätta ”gröpandet”. Skär fruktköttet i småbitar och häll bort överflödig juice.
- Blanda samman all frukt som ska vara skuren i småbitar, blanda ner socker (jag tog demerarasocker för mer smak) och skvätt på rommen.
- Skeda tillbaka blandningen i skalen, på med locket och in i kylen tills de ska serveras.