Äntligen är ramslöken här!
Igår var vi ute och åkte, hunden och sambon och jag. Målet var Svartsjö slott, denna vår vackraste rokokobyggnad. Men slottet i all ära (de har ett tårtcafé som tydligen ska vara väldigt trevligt) - mitt mål var vallgraven.
Och se! Redan innan jag nådde den gyttjiga lövtäckta botten slog vitlöksdoften emot mig. Genom fjolårsloven spirade ljust gröna ramslöksskott i sådana mängder att jag drabbades av samma darrhänta irrationella skräck som en rejäl trattkantarellbacke ger mig. Jag måste få med mig tillräckligt! Och vad är tillräckligt egentligen? Alltid åtminstone fem blad till än vad man redan har i påsen.
Det blir med andra ord en hel del ramslök de närmsta dagarna. Igår fyllde i en kyckling med obscena mängder ramslökssmör och serverade med en ramslökssmörad palsternackspuré och grillade boscpäron. Det var så gott att det var värt den kognitiva dissonans som framkallades av att jag helt frångick mina principer om industrikyckling och frukt från andra sidan världen.
För er som vill ha ramslöksinspiration rekommenderar jag den här fantastiska bloggen som jag hetsläste redan i februarimörkret.
Ramslökskyckling med grillade päron och palsternackspuré
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Blir det ramslökssmör över är det bara att frysa in och klutta ned i varje rätt man vill ha lite ramslökssmak. Överallt med andra ord.
- 100 g rumsvarmt smör
- rejält med ramslök (2-3 grabbnävar)
- flingsalt
- 1 kyckling
- till päronen:
- 4 goda, ej övermogna päron
- olivolja
- svartpeppar
- till palsternackspurén:
- 1 kg palsternacka
- 1/2 dl grädde
- ramslökssmör efter samvete och tillgång
- lite pressad citron
- salt efter smak
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka ramslöken riktigt fint och blanda den med smöret. Smaka av med salt.
- Luckra upp kycklingens hud genom att peta med ett finger dels ned över båda brösten, dels över låren (går man via lite över gumpen brukar det gå lätt. Peta sedan försiktigt in ramslökssmör under skinnet, och massera försiktigt så att smöret fördelar sig någorlunda jämt subkutant.
- Smörj även in kycklingen med lite ramslöksmör ovanpå skinnen. En liten klick inuti skadar inte heller, men det är överkurs.
- Låt kycklingen gå i ugnen i ungefär 75 minuter (ös då och då med smör och sky) eller tills det rinner klar vätska när du sticker den i lårvecket. Men var inte rädd om vätskan är lite lite rosa, du kommer inte dö och du kommer inte bli sjuk heller. Men risken ökar dramatiskt för en överkokt, torr pippi om du kör den för länge.
- Ta ut kycklingen, låt den vila 10 minuter innan du trancherar den.
- Under tiden kycklingen steks skalar, skivar och kokar du palsternackorna i lättsaltat vatten. När de är riktigt mjuka låter du dem ånga av. Sedan mixar du dem med grädden och en klick ramslökssmör. Smaka av med salt och lite pressad citron.
- Päronen så! Skala dem, dela dem på hälften, ta bort fnas och kärnor. Ta fram en grillpanna och låt den bli tämligen het. Pensla päronen med olivolja på den flata sidan, peppra generöst och grilla fram ett snyggt rutmönster. Pensla den kulliga sidan med olivolja, peppra och grilla även där (ränderna blir av förklarliga skäl inte lika snygga, men det mjukar upp päronet lite lagom).
- Servera kycklingen med smörskyn från formen, palsternackspurén och päronen.
Bonus! Får man kyckling över plockar man förslagsvis ned den i små bitar och slår den smöriga skyn över. Ställ in i kylen och voila - kycklingrillettes med ramslök. Här serverat på rostad pain brié med cornichoner och lite färsk ramslök. Glöm inte heller att koka buljong på skrovet - det ska få bli basen i en ramslökssoppa hemma hos i morgon.
Kommentarer
Jag blir lite irriterad här. Du har mer / större ramslök uppe i mellansverige än vad jag har i min vindskyddade bäckravinsbacke nere i Blekinge.
Jämrans. (Fast när det tar sig, har jag nog 300-400 kvadratmeter ramslöksmatta på tomten. Pilutta dig.)
Jaja, jag unnar alla ramslök! Och jag har så det räcker för mitt privata behov.
Nice att du hittade Malenas blogg. Hon är supertrevlig och ska leverera ramslök till butiken i år!
Anna B: Ja, hon verkar supertrevlig! Vi har talats vid lite på twitter, superintressant!
Men åh, vad kul med ett gäng nya blogginlägg! Har missat dem, blivit van att styras hit när du flaggat på twitter att du skrivit nåt. Synd att du lämnat twitter, men toppen att bloggen lever! Nu måste jag bara hitta ramslök i Uppsalatrakten, så är allt tippentoppen.
@dinkompismaria, det går bra att följa antingen mig som person eller min matblogg på facebook, så får du länkarna där i stället. Förutsatt att du använder facebook.
Jodå, fb har jag. Bloggen ska jag väl iofs klara att hålla koll på utan puffar från dig. ;) Men något jag verkligen saknar är dina länkar till all möjlig intressant läsning.
Sidor