Jag kan inte hjälpa det, det är i den här matvärlden jag lever just nu och älgköttsmatlagningen måste ur mitt system på något sätt - blogga verkar vara enda sättet. Jag tänker att det blir bäst när man är inspirerad och för tillfället ligger min inspiration hos viltköttet. Ni får helt enkelt ha överseende med det.
Det går för övrigt alldeles utmärkt att ersätta älgköttet med segt och eländigt nötkött eller kanske jättemånga björktrastar.
Rillettes (eller rillette) är en lite trådig paté som egentligen inte är så olik vår sylta. Ofta görs den på gris och den är nästan alltid helt fantastisk. Testa t ex Franzéns rillettes om du får chansen, den är grymt bra. Jag har ägnat några dagar åt att läsa om rilette lite överallt på nätet. Inspiration har jag hittat på många ställen, bl a här och här, men i slutändan har jag mecket ihop det mesta efter eget huvud i den mån man nu kan tala om någon verkshöjd i recept som nästan är generiska.
Käka älgrillettes på lite grovt bröd med en sked rårörda lingon. Jag rårörde lingon i calvados och lönnsirap förra helgen, det blev vansinnigt gott. Ett annat fint alternativt är att du smyger upp mitt i natten och tar en sked direkt ur burken. Det är en sån där utmärkt taktik för att behålla mjukheten på mitten av kroppen.
Nästa recept kommer vara mer åt det asiatiska hållet och innehålla fisk, jag lovar.
Rillettes är en vinnare på buffébordet och det skulle garanterat inte skada om du kastade fram det på julmiddagen heller. Älgköttet är väldigt magert så det gäller att komplettera med fett från annat håll. I receptet nedan använder jag fett från späck och varmrökt sidfläsk men sitter man med en burk ankfett i skafferiet så blir det alldeles ypperligt också.