Äggtraditioner på Österlen
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7876","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-112","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"400","height":"266","title":"DSC_0189","alt":"DSC_0189"}}]]
Äggapickning och äggarullning
Äggapickning är fortfarande tradition i Simrishamn och i Skillinge. Tidigt på påskdagens morgon samlas byborna för att kora äggakung och -drottning. Traditionen kommer av att det under lång tid inte fanns ägg och hönsen satte igång att värpa igen framåt våren. Ägg var vanligtvis inte tillåten fastemat utan sparades. På påskdagen var fastan till ända och det var tillåtet att äta ägg igen.
Lek och spel med ägg - äggarullning och äggapickning
Till äggapickningen tar den som vill med hårdkokta ägg till hamnen där man utmanar varandra. Äggen hålls akter mot akter dvs de breda ändarna slås mot varandra i lodrätt läge. Sedan vänds äggen för emot för, smala ändarna, och pickas mot varandra. Den som fått båda sina ändar krossade har förlorat ägget till motståndaren.
I Skillinge hamn brukar det vara en hel del som håller på traditionen som har med sig fint dekorerade korgar där vackra ägg ligger på halmbädd eller något annat mjukt. Men för att tävla måste man köpa sig ett ägg så att det inte fuskas med "hårda" material, hm tror bestämt det kan vara ägg i marmor.
Äggarullningen går av stapeln i Baskemölla, också den på påskdagens morgon. Jan-Öjvind Swahn skriver i sin Mathistorisk uppslagsbok att "Helt i motsats till den vanliga attityden till den "heliga" maten kunde man vid påsk få lov att leka eller spela med äggen. Detta var särskilt populärt i sydöstsvenska kustbygder."
Färga ägg med lökskal
Äggen målas till påsk i granna starka färger, gröna, röda, gula och blå. Härvors färg med en kyckling på paketen. Mamma Märtha berättar att äggen lades i en djup tallrik och färgen, uppblandad med lite ättika hälldes över. Sedan blankades de med en fläsksvål så att de glänste. Ägg färgades också vackert med lökskal från gul lök. Snödroppar, späd hundkex och andra blad som kommit upp på våren samlades in och fästes på äggen med sytråd. Ett bad på lökskal koktes och äggen lades ner att koka med i det. Äggen på bilden kommer från Maria Lancing som ristar äggen enligt gammal tradition.
Vill du vara med och äta frukost med oss efter äggapickningen? Anmäl dig då här.
Kommentarer
Den som blir påkommen med att fuska brukar väl åka i vattnet?
Anders - javisst ja, det hade jag glömt. Vad du känner till traditionerna väl...? Har du varit där ngn påsk?
Nä, men kära hustrun är från Österlen.
Nylonstrumpa är ett bra tips att spänna kring ägget för att hålla den pressade blomman på plats.
Vi pickar också ägg på påskafton med hela släkten. Där är det fullt tillåtet att fuska, favorittricket är att gå och pudra näsan för att några av konkurrenterna ska hinna krascha innan man träder in i leken.
Äggpickning var det som fick mig att äta ägg som liten, man fick inte vara med i leken om man inte åt äggen sen...
Kul tradition som får fram lekfullheten hos även den stelaste av släkting under påskmiddagen.
Man leker inte med maten.
Först picka fören sedan aktern.
Kram
Kusinen
Kusin vitamin - tack för tipset. Ska tänka på det när jag traskar ner till hamnen på påskdan. kram själv
Sidor